Всенародна почит в деня на Ботев

Всенародна почит в деня на Ботев | StandartNews.com

София. България отбелязва днес 138 години от смъртта българския революционер, поет и публицист Христо Ботев, както и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12 часа в продължение на две минути сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта героите на България.

Почитта към загиналите за Отечеството отдаваме всяка година на деня на смъртта на Христо Ботев -2 юни 1876 г.

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи четници от Ботевата чета.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят на почит е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

На 2 юни 1948 г. в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще присъства на отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България на 2 юни 2014г. в град Калофер. В 11.00 часа ще се проведе военен ритуал по изнасяне на знамето на Ботевата чета, след което ще се проведе митинг-поклонение и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев по случай 138-та годишнина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай