Военни разчистват край Калояновец

Военни разчистват край Калояновец | StandartNews.com

Варна. Военни помагат за разчистването от инцидента на гара Калояновец.

"Очакваме военните да пратят тежка буксирна техника и да изтеглят вагоните и машината от трасето през село Калояновец", каза за Стандарт Нюз транспортният министър Данаил Папазов

Той посочи, че разчистването става трудно, без да се разкачва конктактната мрежа.

"Ще се наложи двата вагона да ги нарежем на място и да ги изнесем на малки парчета." Според Папазов още днес пътят, който е за Бургас, ще бъде разчистен и пуснат, докато път 2, който е за Варна ще остане затворен до утре.

"Всичко показва че причината за тежкия инцидент е превишена скорост, но трябва разследващите органи да се произнесат."

Папазов припомни, че влакът се е движил по най-новото трасе на БДЖ, което е въведено в експлоатация преди 50-60 дни.

Скоростта по трасето е 110 км/час, след което има автоматичното управление, което показва, че скоростта трябва да се намили до 40км/ч при преминаване от единия в другия път, тоест след семафора.

Начинът, по който са разхвърляни вагоните посочва. че скоростта е била далеч по-висока. Машината се е завъртяла три пъти, скъсала е шенкелния болт, който държи вагоните, и се е завъртяла като змийска опашка на повече от 15 метря.

"Това няма как да стане със скорост от 40 км/ч, просто е невъзможно", коментира Папазов.

Той посочи, че починалият машинист е бил изкючително опитен, докато помощник-машинистът, който вчера претърпя тежка операция, е от скоро с разрешително да управлява - от няколко седмици.

Помощникът трябва да даде показания кой е упрявлявал влака, но ще бъде изчакано да излезе от шок.

На мястото на инцидента е била създадена перфектна организация и синхрон от всички институции и областната управа, посочи Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай