Внезапно почина художникът Джемал Емурлов – Джими

Внезапно почина художникът Джемал Емурлов – Джими   | StandartNews.com

Кърджали. Кърджали се раздели с един голям творец. Внезапно почина художникът Джемал Емурлов – Джими. Той е роден на 13 април 1948 г. в село Чифлик, Кърджалийско. Първо учи в Художествената гимназия в София, след което завършва и Националната художествена академия със специалност живопис при проф. П. Панайотов. Големият талант не останал незабелязан от големите майстори на четката. Ненко Балкански често ходел в ателието на живописците и специално търсел Джими, за да си бъбрят на турски. Дечко Узунов видял веднъж творби на Джими на изложба в Сливен и поискал да ги притежава - това му разказал приятел. Проф. Александър Поплилов пък му предложил размяна - картина за картина.

 

Джемал Емурлов е член на Дружеството на художниците в Кърджали. Творчеството му е знаково за съвременното българско изкуство. Негови картини са притежание на НХГ в София, а голяма част от творбите му са откупени от колекционери от Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и много други страни.Отиде си една от знаковите личности на Кърджали. Творчеството му изцяло е свързано с Родопите и кърджалийския край. През 2007г. по проект, изготвен от Джими и художника Емил Пенчев, бяха изработени новите постаменти с герба и логото на Кърджали. Година по-късно Джемал Емурлов бе отличен със званието почетен гражданин на Кърджали.

 

Кметът на община Кърджали изказва своите съболезнования на близките за внезапната кончина на големия човек и творец Джемал Емурлов. Погребението ще се извърши на 18 февруари в 11 часа в родното му село Чифлик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай