ВМРО блокираха Аспаруховия мост заради бежанците

ВМРО блокираха Аспаруховия мост заради бежанците | StandartNews.com

Варна. Протест с блокиране на интензивното движение на автомобили по Аспаруховия мост вдигнаха "воеводите" от Варна срещу нелегалните имигранти в страната. "Ние не сме против хората, които пресичат границата, а срещу невъзможността държавата да се справи с бежанската вълна от Сирия", каза местният председател на ВМРО Стелиян Любославов. По обяд в 12 ч. бунтарите спряха колите за 15 минути, като опънаха лозунги и скандираха.

"Сега бежанците у нас са 10 000, очакват се 50 000, а според най-черните прогнози - 200 000. България е буфер по пътя на бежанската вълна и ситуацията става неконтролируема", каза областният лидер на националистите Живко Костадинов. Според воеводите държавата харчи пари за всеки от бежанците - "по 60 лева на ден, според тиражираната информация в медиите, като тези средства могат да се насочат в помощ на пенсионерите, социално слабите, а защо не и за подпомагане на родния бизнес". (бел. ред. изчакващите решение за бежански статут получават джобни пари в размер на 65 лв. месечно, с които да покриват битовите си нужди, тъй като нямат право да работят)

ВМРО във Варна започва серия от протести край морето, за да не допусне имигранти. Сега се умувало къде да бъдат настанени - в полицейската школа в града или в поделението в кв. "Владислав Варненчик". "Приютяването на бежанци ще бъде голям бич за туризма, който е основна икономическа сила на града, а и сезонът тръгва отново само след 2 месеца", предупредиха протестиращите.

"Поредни провокации за смут" нарече слуховете за настаняване на бежанци във Варна областният управител Иван Великов в края на седмицата. Според него умишлено се създава напрежение, а всъщност няма никакво взето решение за настаняването на бежанци в бившата казарма в кв. "Владислав Варненчик". За да се одобри проект и ремонтира поделението са необходими поне 2 години, а дотогава проблемът с бежанците няма да съществува, смята губернаторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай