Властта вади от фризера "Белене"

След БСП и ДПС даде знак, че АЕЦ-2 е възможна

Властта вади от фризера "Белене" | StandartNews.com

София. Властта дава знаци, че може да извади от фризера строежа на АЕЦ "Белене". След БСП, която винаги е смятала, че проектът е изгоден за България, вече и политици от ДПС не отхвърлят Втора атомна. Строителството на "Белене" бе замразено с решение на Народното събрание при управлението на ГЕРБ.

"Всеки българин трябва да си зададе въпроса искаме или не България да е ядрена държава. Ясно е, че АЕЦ "Козлодуй" има финален срок, докато "Белене" не е проект за един мандат със своя срок на действие от 60 г.", каза вчера соцлидерът Сергей Станишев в местността Копривките. Според него завършването на АЕЦ-2 означава изграждане на енергийна независимост на държавата.

"Ще бъде направен още един анализ на проекта АЕЦ "Белене". Ако той е пазарен, ще се осъществи", заяви пък пред БНР председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС. Той припомни, че подобна е позицията и на премиера Пламен Орешарски.

Досега ДПС и преди изборите, и при формирането на кабинета е било по-скоро против "Белене". От движението дипломатично отбелязваха, че по темата се разминават с БСП и просто имат други приоритети. Но правеха уговорката, че позицията им може да се промени в зависимост от това на какви национални приоритети стъпи управлението.
Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на път да загуби облога, който в събота направи във Варна - че Станишев никога няма да получи разрешението от ДПС да строи "Белене".

Вчера в Хасково енергийният министър Драгомир Стойнев посочи, че гледа на "Южен поток" и "Белене" като на инвестиционни проекти, тъй като ще стимулират икономиката. "Проектът за АЕЦ "Белене" е "замразен" в Народното събрание и единствено то може да вземе решение дали ще стартираме работата по този проект, или не", каза Стойнев. Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев отсече, че проектът е 20 млрд. и на всички е ясно, че държавата не може да си го позволи. "Ясно е на всички граждани, че нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. Каквото и да прави това правителство, "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем. Но ако бъде рестартиран, отново ще бъдат направени плащания", добави Добрев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай