Петък,

Възстановиха 15-вековен храм в Мелник

От: Администратор -
1067
Възстановиха 15-вековен храм в Мелник
A
A
A

Храмът „Света Параскева - Петка" в Мелник вече е напълно готов, приключи и изографисването, остава само да се освети. Направен е и иконостасът, на камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия. Те са произведени в Урал, имат няколко вида мелодии на звънене, които се пускат чрез компютър. Около църквата и на самата кула има поставени огромни каменни кръстове. Новият дървен иконостас е изписан в Охрид, владишкият трон също е впечатляващ. „Поразяващ ефект върху миряните ще има тази църква. Всички ремонтни дейности са съгласувани с Неврокопска митрополия.

Митрополит Серафим често инспектираше работата. Сега се надяваме в най-скоро време владиката да дойде и да освети този уникален храм, за да го отворим за посетители. Да може миряните да плят свещи и да се молят за здраве и благоденствие", заяви бизнесменът Живко Литов, който инициира и финансира заедно с други дарители възстановяването на 15-вековната света обител, построена още през 6 век. Храмът е с площ от 64 квадратни метра. Eдна от най-древните църкви в Мелник е разрушавана и въстановявана при три земетресения. До началото на ІІІ хилядолетие е в руини.

Църквата е била енорийски център на мелнишкия квартал Мурдзу. През втората половина на ХVІ век при нея е възникнал малък манастир под разпореждането на Мелнишкия митрополит. Патронът й през първия й период не е известен. През втория период е променен и тя е посветена на светицата Преподобна Параскева - Петка Епиватска, Търновска и Българска застъпница и закрилница. Нейните свещени мощи са тържествено пренесени през 1231 г. в средновековната българска столица Търново от цар Иван Асен ІІ. Днес те се намират в румънския град Яш.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички