Вашият грим крие тъмна и тревожна тайна

Специална съставка, добивана от детски труд

Вашият грим крие тъмна и тревожна тайна | StandartNews.com

Слюдата – най-важният минерал, за който вероятно дори не сте чували – може да бъдат открит почти навсякъде; от лака за нокти до очната линия. Именно той придават на боята на вашия автомобил характерния блясък. Много е вероятно да е част и от електронното устройство, на което четете този текст.

 

Зад магията на лъскавата електроника обаче се крие една грозна тайна: добивът на слюди е изпълнен с детски труд, експлоатация и смърт.

 

Минералът слюда е изключително ценен заради своите способности да рефлектира светлината и да придава характерен блясък на продуктите. Той е широко разпространен и в козметичната индустрия, боите, мастилата и какво ли още не. Слюдата е и отличен топлинен и електрически изолатор, което го прави ценна съставка и на множество електронни джаджи.

През 2014 година козметичната индустрия понесе силен удар, след като стана ясно, че се използва детски труд за добива на ценното изкопаемо.

 

Индийското правителство се зарече, че ще се пребори с този проблем, като за целта наложи строг контрол върху мините за слюда. Това обаче не попречи на нелегалните мини да продължат с практиката да ползват деца за добива на минерала.

 

По информация на Гардиън през 2016 г. близо 20 хил. деца са работели нелегално в индийски мини. Разследването на британската медия показва как деца на по 10-12 години работят в отровната среда на мините.

 

Вътрешното разследване на BWM показа, че немската компания работи с два доставчика на материали за авто бои, които експлоатират детския труд.

 

Разследване на Ройтерс, направено през 2017 г. в село в щата Джаркханд, показва, че най-малко 7 деца са умрели в рамките на два месеца в рухващите мини за добив на слюда. Реалната бройка обаче вероятно е много по-висока.

 

Друго скорошно изследване, проведено от Refinery29 и публикувано през май тази година, открива, че 5-годишни деца все още работят в мините за добив на слюда в Джаркханд.

 

Само по себе си експлоатирането на деца е нещо ужасно, но трябва да имаме предвид и още нещо – твърде дългото излагане на слюда може да раздразни сериозно очите, да предизвика кашлица, трудно дишане, изтощение и дори загуба на тегло. Ето защо работниците, които добиват този материал, трябва да носят специална екипировка за дишане.

 

На фона на множеството разследвания през последните години ситуацията малко или много се подобрява, макар че все още не знаем със сигурност до каква степен. Немският гигант Merc призна, че използва деца в своите мини за добив на слюда и през 2009 г. предприе мерки. Много други компании, включително Estee Lauder, L’Oréal, The Body Shop, H&M и Chanel пък се включиха в инициативата Responsible Mica Initiative (RMI). Тяхната цел е да „прочистят“ индустрията за добив на слюда и да сложат край на експлоатирането на детски труд в нея.

Източник: obekti.bg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай