Варим домашна ракия от 1 юли до 31 декември

Варим домашна ракия от 1 юли до 31 декември | StandartNews.com

Домашна ракия на селски казан ще може да се вари в периода от 1 юли до 31 декември всяка година. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението е на Емил Димитров от Патриотичния фронт и група народни представители. Ако някой пожелае да вари ракия през друго време от годината, ще трябва да уведоми "Агенция Митници", преди да започне. Целта на промените е да се ограничи сивата икономика и незаконното варене на големи количества ракия, които след това се продават, без да се плащат никакви данъци.

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на кабинета да бъдат разширени правомощията на Националната агенция за приходи (НАП) и данъчните да могат да викат представители на фирмите за устни пояснения. Предложените промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) предвиждаха служителите на НАП да привикват граждани и собственици на фирми за даване на лични обяснения на живо. Росен Иванов от НАП обясни, че това се предлага, за да има повече достоверност. По думите му писмените становища, които се предават обикновено, се готвят от счетоводители, защото не всички лица могат да ги изготвят сами, и затова би било редно данъчните да разполагат с доказателства и да искат лични обяснения директно от собствениците на фирми.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) заявиха, че не подкрепят предложението, защото това ще заприлича на съдебна процедура. Йорданка Велинова от БСК смята, че при устен разпит не се знае дали няма да има натиск върху разпитваното лице от страна на служителя. Румяна Георгиева от КРИБ заяви, че сивата икономика трябва да излезе на светло, но бизнесът трябва пряко да участва в изготвянето на критерии и правила, позволяващи да се правят такива устни привиквания. В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението. Бюджетната комисия подкрепи предложения от кабинета нов график за повишаване акциза на цигарите, който предвижда цената на по-ниския клас цигари да се увеличава по-плавно, а луксозните марки да поскъпват по-бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай