Уникално! Японците искат да правят електричество от сняг

Този процес е токова ефективен, колкото и слънчевата енергия

Уникално! Японците искат да правят електричество от сняг | StandartNews.com

Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се използват за възобновяема енергия, но жителите на град в Северна Япония вярват, че могат да използва един дълго пренебрегван ресурс, който притежават в изобилие – сняг.

Тестовите изпитания в град Аомори започват от януари и ще продължат до март в сътрудничество с местния стартъп Forte и Токийския университет по електрокомуникации.

Снегът, събран от снегорините, ще се събира в басейна на затворено училище, а електричеството ще се генерира чрез температурната разлика между снега и въздуха отвън. 

Тръбите за пренос на топлина ще са поставени в снега - източникът на студен въздух, а междувременно външният въздух ще се нагрява от слънцето. Тази разлика в температурите ще се ползва за създаване на конвекционен ток в охлаждащата течност вътре в турбината. Конвекционният ток ще върти турбината за производство на електричество.

Този процес е токова ефективен, колкото и слънчевата енергия, отбеляза Коджи Еноки, доцент в Университета по електрокомуникации, който разработва проекта. Пред Nikkei Asia той подчерта, че очаква енергията от сняг да се генерира при далеч по-ниски разходи. По подобен начин японският морски превозвач Mitsui OSK Lines (MOL) планира до 2025 г. да комерсиализира система за производство на електричество, използвайки температурните разлики между повърхностните води и океанските дълбочини. Себестойността ще е приблизително 20 йени (14 цента) на киловатчас, далеч по-ниско от разходите за офшорна вятърна енергия и топлинна енергия от суров петрол през 2030 г., според оценката на Японското министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Производството на енергия от сняг ще използва по-големи температурни разлики, отколкото преобразуването на океанската топлинна енергия, така че има потенциал да струва дори по-малко за генериране на електричество. Авторите на проекта не изключват и използването на термални извори, на които е богата североизточната част на Япония. Един от тях е Сукаю Онсен в Аомори.

"Колкото по-големи са температурните разлики, толкова по-голяма е ефективността на генерирането на електроенергия", посочи Кооджи Еноки пред изданието. 

Местните предприемачи пък се надяват, че проектът за намаляване на въглеродните емисии би могъл да привлече ново търсене. Аомори харчи десетки милиони долари за снегопочистване всяка година, а снегът се изхвърля в океана. Ако тестовете догодина са успешни, ще бъдат разработени отделни системи с турбини за захранване с енергия бизнеса и домакинствата в града.

Интерес към проекта проявява Kansai Electric Power, която отмени плановете си за изграждането на вятърен парк през юли, тъй като той щеше да е разположен близо до национален парк. Слънчевите панели не се рециклират, а обработеният сняг се третира като отпадни води.

 „Ще направим така, че енергията от снега да стигне до всеки потребител, точно като производството на слънчева енергия“, обеща Джун Касай, президент на Forte. Той е категоричен, че проектът е с далеч по-щадящ околната среда в сравнение с останалите форми на възобновяема енергия.

Източник: profit.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай