Учените изумени! Три нови луни около нас

Кога са открити в Слънчевата система

Учените изумени! Три нови луни около нас | StandartNews.com

Още едно откритие в Космоса, което ще породи много анализи и въпроси.

Астрономите са открили три неизвестни досега луни около Уран и Нептун - най-отдалечените планети в нашата Слънчева система. Находката включва една луна, забелязана в орбитата на Уран - първото подобно откритие от повече от 20 години насам - и две, открити в орбитата на Нептун, пише Си Ен Ен.

„Трите новооткрити луни са най-слабите, които някога са откривани около тези две планети ледени гиганти с помощта на наземни телескопи. Необходима е специална обработка на изображенията, за да се открият такива слаби обекти“, казва Скот С. Шепърд, астроном в Института за наука „Карнеги“.

Разкритията ще бъдат полезни за мисиите, които могат да бъдат планирани за по-близко изследване на Уран и Нептун в бъдеще - приоритет за астрономите, тъй като ледените планети са наблюдавани подробно само с „Вояджър 2“ през 80-те години на миналия век.

Новооткритата уранова луна е 28-ата, наблюдавана в орбита около ледения гигант, и вероятно е и най-малката, с диаметър 8 км. На луната, наречена S/2023 U1, ѝ отнема 680 земни дни, за да завърти една обиколка около планетата. В бъдеще малкият спътник ще бъде кръстен на Шекспиров герой, в съответствие с традицията луните на Уран да носят литературни имена.

Намирането на трите луни изискваше десетки кратки петминутни експозиции в продължение на три или четири часа в различни нощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи