Учени взимат пари от Европа с ЕООД

Учени взимат пари от Европа с ЕООД | StandartNews.com

Изследователските центрове към университетите стават микропредприятия

Изследователските центрове и предприятията към висшите учебни заведения да имат статут на микро- или малки предприятия. Това предвиждат промени в Закона за малките и средните предприятия, внесени в парламента от депутати от Коалиция за България.

Така предприятията, в които работят учените, ще се приравнят към ЕТ или ЕООД и ще могат да кандидатстват за пари от ЕС. Ако промяната бъде приета от парламента, изследователските центрове ще могат да кандидатстват с проекти по Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Тя е почти изцяло насочена към малките и средните предприятия, пише в мотивите на вносителите. Промяната в закона отваря вратата на учените да кандидатстват и по други европейски програми като Програмата за развитие на селските райони например, ако съответният институт се намира в малко населено място. По сега действащите разпоредби предприятията, учредени от висшите училища, както и изследователските центрове, се квалифицират като свързани предприятия. По този начин те са лишени от възможността да кандидатстват по съответните оперативни и национални програми като микропредприятие, каквито са всъщност, обясняват вносителите.

Според тях промяна е в унисон с принципите, заложени в Стратегията "Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж чрез ефективно усвояване на европейските фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай