Трескава подготовка за Антарктида. Изненада от Пимпирев

заседание за българските полярни експедиции

Трескава подготовка за Антарктида. Изненада от Пимпирев | StandartNews.com

Тази сутрин в Националния център за полярни изследвания беше проведено заседание на Съвета за управление на консорциума "Българска антарктическа база и научноизследователски кораб", съобщи проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт (БАИ), който е и ръководител на българските полярни експедиции.

На заседанието присъстваха проф. Христо Пимпирев, флотилен адмирал Боян Медникаров - началник на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" (ВВМУ), капитан втори ранг Николай Данаилов - командир на НИК-421, Драгомир Матеев - заместник-директор на НЦПИ, и специалният гост - контраадмирал Марсело Тарапов от Военномoрските сили на Аржентина.

Беше обсъден маршрутът на кораба и пристанищата за зареждане и смяна на персонал от Варна, през Рио Гранде до Сул (Бразилия), Мар дел Плата и Ушуая (Аржентина) до остров Ливингстън (Антарктика), и обратно през Комодоро Ривадавия (Аржентина) до Варна.

В началото на ноември тази година се очаква се корабът да напусне пристанището във Варна и да приключи своето плаване в началото на април 2024 година. НИК-421 ще има престой от 50 дни в Антарктика, където ще подпомогне изпълнението на проектите, включени в научната част от Националната полярна програма, както и строителството на новата научноизследователска лаборатория на българската полярна база.

Контраадмирал Марсело Тарапов подари на председателя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев оригинална картина с пейзаж, рисуван през 1958 г. на аржентинската база "Карлини" от известната художничка Хулия Вихил Монтеверде.

С официална церемония, организирана от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна, на 2 май тази година, беше посрещнат завръщащият се от плаване до Антарктика български научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК-421).

Корабът отплава на 27 декември 2022 г. от Морската гара във Варна. От БАИ отбелязаха, че това е първият български кораб, достигнал до остров Ливингстън, Антарктика. Той участва в 31-вата Национална антарктическа експедиция, като достави на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" строителни материали, необходими за изграждането на новия лабораторен блок, както и 50 тона товари за испанските бази "Хуан Карлос Първи" на остров Ливингстън и на "Габриел де Кастиля" на остров Дисепшън. На борда на плавателния съд бяха направени и първите български научни изследвания в Южния океан, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай