Тунджа затвори пътя Казанлък-Стара Загора

Тунджа затвори пътя Казанлък-Стара Загора | StandartNews.com

Казанлък. Река Тунджа затвори пътя Казанлък - Стара Загора заради преливането в района на село Ягода. Обходният маршрут е през Казанлък - село Розово - село Кънчево - село Ръжена - град Стара Загора, в двете посоки.

Причина и за затварянето на главния път е отвореният изпускател на язовир „Копринка", тъй като свободният му обем е попълнен и той се изпуска контролирано. 

Няма опасност от преливане на яз. „Копринка", както и за мостовете над р. Тунджа при селата Бузовград и Розово, осигурено е денонощно наблюдение, уверяват от общината.

В момента притокът в яз. „Копринка" е 120 куб. м/секунда. Точно такъв обем вода се изпуска от чашата му контролирано - 108 куб. м/сек. в река Тунджа и 12 куб. м/сек. през ВЕЦ „Стара Загора".

Според метеоролозите количеството на падналите валежи в община Казанлъшко за последните 24 часа е 6 л/кв.м.

Критична остава обстановката в Южна България. В Ямболско продължават да следят нивото на река Тунджа, която излезе от коритото си преди дни и наводни къщи, пътища и земеделски площи. Повишено е и нивото на язовирите в областта. При нужда има готовност за изпускане на някои от тях, което може да покачи още водите на Тунджа.

Язовир "Кърджали" не прелива, има свободен обем, съобщиха местните власти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай