Цвете разцъфна за пръв път в Космоса

Цвете разцъфна за пръв път в Космоса | StandartNews.com

Ако досега си мислехте, че цвете не може да живее в Космоса, явно сте сбъркали. За пръв път цвете разцъвна в открития космос при нулева гравитация, предаде "Гардиън".

Американският астронавт Скот Кели обяви, че растението е от рода циния, които цъфтят най-лесно и на Земята. Отглеждането на циния е част от по-широк опит на НАСА за отглеждане на храна в орбита чрез специалната система Veggie, доставена на МКС през 2014 г.

Специалистите от проекта планират да придобият успешна реколта от домати до 2017 г. Те вече се радват и на успешна реколта от маруля. Основната идея е да се създаде „устойчив източник на храна" за евентуална пилотирана мисия до Марс. Проблемът пред специалистите са как растенията ще виреят при условия на тежка радиация и климатични крайности. Магнитното поле на Земята предпазва растенията от подобни влияния. В същото време в космическата станция атмосферата може да бъде строго контролирана.

Снимката на цветето е публикувана от Кели в неговия профил в социалната мрежа Twitter. Като съобщение той написа „Първото цвете, отгледано в Космоса, прави своя дебют!". В същото време се оказва, че растенията сериозно повишават духа на астронавтите в станцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай