Събота,

Царски ордени и "Фаберже" за юбилея на Военния музей

От: Администратор -
3145
Царски ордени и "Фаберже" за юбилея на Военния музей
A
A
A

Показаха уникати в Деня на отворените врати

Юлската жега и работният ден не спряха стотиците желаещи да посетят Националния Военноисторически музей, който отбеляза с Ден на отворените врати един век от своето основаване. Както винаги, най-много бяха децата, водени от баби и дядовци. При това като че ли момичетата бяха повече от момчетата. И проявяваха не по-малък интерес от тях към танковете и оръдията - напълно в духа на еманципацията, засегнала и армията. Но все пак мъжът си е мъж. Петгодишният Дани демонстрира завидни знания и вече може да отличава танковете от другата бойна техника. "Само с пластмасови макети си играе вкъщи", обясни познанията майка му.

В специална зала за по-големите деца музейните работници бяха организирали изложбено пространство за деца, в което те

рисуваха картинки на оръжие и бойна техника

по изложени макети. А учителката от Професионалната гимназия по туризъм Василка Стоилова бе довела бъдещите екскурзоводи на практическо занятие. "Водя тук учениците си редовно, защото наистина експозицията на военния музей може да служи за еталон", бе категорична тя.

И наистина посетителите, дошли в музея, не съжаляваха за отделеното време. Защото само вчера те можеха да видят наистина уникални предмети, повечето от които не са представяни досега пред публика. Сред тях бе голямото огърлие на ордена "Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий" - най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът. Както и най- високият руски царски орден "Свети Андрей Първозвани", даден на княз Борис Търновски от кръстника му - руският император Николай Втори по случай пълнолетието, ежедневният и официалният жезъл на цар Борис III, яйца на Фаберже и

луксозни албуми от офицери, подарявани на цар Фердинанд

и цар Борис, чиито кутии са истински произведения на бижутерското изкуство.
За юбилея си музеят за пръв път изложи също саби и ками на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден "За храброст", дарени от неговата съпруга графиня Йохана фон Хартенау. Перодръжката и мастилницата, с които генерал Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което генерал Никола Жеков я парафира, също бяха част от експозицията.

Юбилейната изложба представи първия век от развитието на музея, като поставя в центъра на вниманието онова, без което музеят днес нямаше да съществува - неговите създатели в лицето на Министерството на войната, дарителите и музейните работници, комплектували различните колекции, създали днешния му облик.

За първи път посетителите имаха възможност да се запознаят и със "скрития" свят на музея - неговите фондохранилища и реставрационно ателие. Изложбата се превърне в истински пърформанс, защото реставратори и фондохранители станаха "част" от експозицията, като демонстрираха своята работа.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички