Трима загинаха в огнена стихия в старчески дом

Трима загинаха в огнена стихия в старчески дом | StandartNews.com

Хасково. Старческият дом в Хасково, в който загинаха тази сутрин от задушаване тримата възрастни мъже- Иван Димитров, Сюлейман Садък и Ради Ночев, е без система за известяване.

Тримата на възраст между 70 и 80 години са загинали в следствие на задушаване от дим.

Въпреки, че забраната за пушене в социалното заведение е категорична, вероятно един от старците е запалил цигара, с която е заспал. Фасът е подпалил политиеленовата част на дюшека против намокряне.

Старците са били на третия етаж. В стаята им не е имало пламъци, потвърдиха от дома.

Възрастните хора са открити от санитарка Маруся Гайдаджиева малко след 3,30 часа. Служителката влязла в стаята им по това време тъй като по график е трябвало да обслужи възрастните мъже.

Единият от тях е с деменция, другият с напреднала фаза на глаукома, а третият-68- годишният Ради Ночев -с Паркинсон. Именно той е и пушачът, който е предизвикал със запалената си цигара димната завеса.

Благодарение на бързата и адекватна реакция на санитарката, която е хвърлила леген с вода върху тлеещия дюшек, е предотвратена по-голяма трагедия.

Часове след инцидента кмета на Хасково Георги Иванов направи постъпления за монтирането на пожароизвестителна система в старческия дом. Граданачалникът обясни, че вече е направена оферта за закупуването й , а още утре самата система ще бъде монтирана.

По думите на Георги Иванов подобна система за известяване досега в старческото заведение, което е общинска собственост, не е имало, защото това не е задължително по закон. „ Въпреки, че не сме длъжни, ще постави системата, защото чувстваме това като наша морална отговорност", заяви Георги Иванов

Най-вероятно това е причината - задушаване. Най-вероятно причината за пожара е пушене на цигара в леглото, тъй като огънят е бил само в рамките на завивките на едно от леглата. Човекът, на когото е леглото, е пушач. По данни на персонала, е пушел и друг път, така че има основание да се счита, че най-вероятно е заспал с цигара в леглото. Цигарата и кибритът са открит огън. Тук пожар не се е развил. Имало е адекватни действия на персонала, още когато са забелязали. Жената, която е влязла първа в стаята, с един леген с вода е потушила пожара. Не е имало развитие на огъня извън рамките на леглото. Нелепа история. От няма нищо, е станал голям инцидент", посочи пред "Фокус" комисар Вълчев, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" – Хасково.

„Ако има някой изгорял, то е в последствие. Първо човек умира от задушаване. Още повече че дюшекът е бил дунапренен. При горене се отделя цианид. Такива газове предизвикват смърт. В годините назад имаме доста случаи, при които хора в леглата са умирали при такива обстоятелства. Голяма част от пожарите са от небрежност, неправилно боравене с открит огън", обясни още комисар Николай Вълчев.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай