Топ шпионин от Студената война излезе на свобода

Монтес е задържана през септември 2001 г.

Топ шпионин от Студената война излезе на свобода | StandartNews.com

Ана Монтес е сред най-известните шпиони от Студената война, заловени от САЩ. Тя бе освободена от затвора след повече от 20 години в ареста, информира BBC. 

След арестуването й през 2001 г. официални лица казаха, че тя е разкрила почти изцяло операциите на американското разузнаване на Куба. Един от служителите пък сподели, че тя е сред "най-вредните шпиони", залавяни от САЩ.

Мишел Ван Клийв, която беше ръководител на контраразузнаването при президента Джордж Буш, каза пред Конгреса през 2012 г., че Монтес е „компрометирала всичко – почти всичко – което знаехме за Куба и как сме действали в Куба“.

„Кубинците бяха добре запознати с всичко, което знаехме за тях и можеха да го използват в своя полза. Освен това тя успя да повлияе на оценките за Куба в разговорите си с колеги и също така намери възможност да предостави информация, която е придобила на други сили", каза Клийв. 

След ареста си Монтес беше обвинена в предоставяне на самоличността на четирима американски шпиони и множество секретни материали. Тя беше осъдена на 25 години затвор, като съдията по присъдата я обвини, че е изложила на риск нацията.

Въпреки това, за разлика от други високопоставени шпиони, залавени по време на Студената война, Монтес е мотивирана от идеология, а не от лична изгода. Тя се съгласява да работи за кубинското разузнаване отчасти въз основа на нейното противопоставяне на дейностите на администрацията на Рейгън в Латинска Америка.

По-специално, в доклад на генералния инспектор на Министерството на отбраната се смята, че тя е била разгневена от подкрепата на САЩ за дясна бунтовническа група, заподозряна в извършване на военни престъпления и други зверства в Никарагуа.

Първоначално тя била потърсена от състудент от университета Джон Хопкинс през 1984 г., след като изразила възмущение от действията на САЩ в Никарагуа. По-късно тя била представена на агент от кубинското разузнаване и на вечеря в Ню Йорк „без колебание се съгласява да работи чрез кубинците, за да „помогне“ на Никарагуа“, се казва в доклада на генералния инспектор.

След като пътува до Хавана на следващата година за обучение, тя се присъединява към Агенцията за отбранително разузнаване, където в крайна сметка става старши анализатор на организацията за комунистическото правителство на острова.

В продължение на почти две десетилетия тя се среща с кубински оперативни работници на всеки няколко седмици в ресторанти във Вашингтон и им изпраща кодирани съобщения, съдържащи строго секретна информация чрез пейджър и получава заповедите си чрез предавания, изпратени по радио на къси вълни.

Монтес е задържана през септември 2001 г., след като служители на американското разузнаване получават информация, че държавен служител изглежда шпионира за Куба. 

След освобождаването си Монтес ще остане под наблюдение в продължение на пет години и ще бъде наблюдавана в това как използва дори интернет. Освен това ще й бъде забранено да работи за правителството или да контактува с чуждестранни агенти без разрешение.

Но Пийт Лап, един от агентите на ФБР, който арестува Монтес, каза пред CBS News, че смята, че е малко вероятно тя да се опита да възстанови контакта с кубински агенти.

„Тази част от живота й приключи... Не мога да си представя да рискува свободата си", казва Лап. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай