Ток с цена за бедни

Ток с цена за бедни  | StandartNews.com

Социална тарифа за тока обмисля да въведе правителството. Целта е да се подпомогнат по-бедните домакинства, които не смогват със сметките. Обсъжда се вариант до определен брой киловатчаса, примерно 110, тарифата да е по-ниска, а след надхвърлянето им тя ще нарасне.

Мярката е наложителна заради опасенията от поскъпване на тока след 1 април, когато електроенергийният пазар у нас вече ще е напълно либерализиран. В Румъния това доведе до скок с 15-20% на цената през първата година. Еврокомисията препоръча на българските власти да вземат мерки за намаляването на енергийно бедните домакинства още миналата година. В някои европейски страни в тази категория попадат всички, които харчат повече от 10% от доходите си за ток.

"През април страната ни трябва да определи с помощта на Еврокомисията критериите за енергийна бедност у нас, да посочи групите уязвими потребители, както и мерките за тяхната защита", обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той съобщи, че се подготвя напълно нов модел на енергийно подпомагане в страната. Първите консултации с Брюксел вече са направени. В тях участват експерти от социалното министерство, КЕВР, министерството на енергетиката и Агенцията за социално подпомагане. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която води консултациите от българска страна, обяви тези дни, че около 30% от населението у нас може да бъде определено като енергийно бедно. По сметки на КНСБ такива са около 500 000 семейства. В момента помощи за отопление през зимата обаче получават доста по-малко българи - 237 000 лица и семейства. Месечният размер на помощта е 72.20 лв. или общо за петте месеца от ноември до март 361 лв. Годишно разходите за енергийни помощи са 85 млн. лв. Новият модел на енергийно подпомагане не означава даването на помощи на всички уязвими, което би било непосилно за държавата, а различни форми на закрила и компенсации, обясниха експерти.

Една от мерките е подобряването на енергийната ефективност на жилищата. По данни на НСИ годишното потребление на ток от българските домакинства е около 10.5 тераватчаса. Средно разходът на домакинство ток е 634 лв. на година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай