Тираджии се жалват от мудна работа на гръцки митничари

Тираджии се жалват от мудна работа на гръцки митничари | StandartNews.com

Гръцките фермери удържаха на дадената дума и вчера пропускаха тирове и коли от 11 до 16 часа през ГКПП - Кулата - Промахон.

Родните тираджии обаче се оплакаха, че мудни съседски митничари им късат нервите. Оформилата се опашка на Кулата вчера видимо се топеше по-бавно от обикновено. "Византийските номера нямат край. Сега ни пускат, но пък митническите им власти се чудят как да удължат проверките", споделиха шофьори. Те разказаха, че и във вътрешността на Гърция пътищата на десетки места са барикадирани, но шофьорите избягвали "тапите" с обходни пътища. От българска страна се работи бързо, увериха тираджии.

Транспортният министър Ивайло Московски обеща на превозвачите, че ще поиска от финансовото и вътрешните министерства да се действа по-динамично от страна на граничните полицаи и митничарите. Целта е по най-бързия начин да се обработват документите на преминаващите при пропускането им по време на вдигнатата блокада.

Междувременно министър Ивайло Московски призовава всички превозвачи, пътуващи към южната ни съседка, да се съобразяват с графика за преминаване през ГКПП Кулата и да спазват разпоредбите на българските и гръцките власти.
Вчера ситуацията и на другите ГКПП бе по-спокойна. Пунктовете Маказа и Златоград-Термес бяха отворени за леки коли, но тирове и автобуси не се допускаха. Същото бе положението и на ГКПП Илинден - Ексохи.

Новата заплаха за родните шофьори е насрочената за днес общонационална стачка в Гърция, която може да създаде сериозни затруднения при придвижването. Очаква се основни пътни артерии да бъдат задръстени от трактори, комбайни и други машини, които пътуват към Солун и Атина, за да се включат в протестите.

От Външно министерство отново препоръчаха на българските граждани при пътуване в южната ни съседка да избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

От ведомството на Даниел Митов предупреждават, че остават блокирани в различни периоди на денонощието основни транспортни връзки в континентална Гърция, Пелопонес, остров Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина. Протестиращите фермери снемат блокадата на прохода Темпи (магистрала Атина - Солун) до 12.00 ч днес, за да могат да се придвижат участниците със земеделска техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай