Тежка обстановка в шест области, кризистният шаб се събира

Тежка обстановка в шест области, кризистният шаб се събира | StandartNews.com

Във Вършец, Берковица и Враца е обявено бедствено положение

София. След ураганния вятър тази нощ най-тежка е била ситуацията в София и областите Перник, Враца, Варна, Кърджали и Монтана. Това обяви Главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", пред "Фокус".

Той обясни, че в страната има подадени около 120 сигнала за паднали дървета, отнесени покриви и прекъснати електропроводи.

В Област Монтана около 30 населени места продължават да бъдат без ток. Градовете Враца и Монтана са с нарушено водоподаване.

В Община Вършец е обявено бедствено положение заради липсата на електрозахранване и затруднения достъп до две населени места, заради множеството паднали дървета. Няма загинали и пострадали.

Очаква се да започне заседанието на щаба за въвеждане на плана за действие при бедствени ситуации.

Хижи на Витоша са без ток

Няколко хижи на Витоша са без ток, в планината духа силен вятър, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипи на електрозахранващото дружество работят по отстраняване на аварията. Не работи и кабинковата линия на Витоша. Екипи на фирите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават заледен участък преди Морените. След приключване на работата им ще бъде възстановено движението.

Фандъкова: Обстановката в София е спокойна

Към момента обстановката в София е спокойна, но в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за „Фокус".

„Най-много сигнали получихме от районите Витоша, Овча купел, Люлин, Банкя. Има сигнали и от другите райони, от ж.к. „Младост" включително. Звеното за „Реакция при кризи" към Столична община, екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението", а също и екипи на електроразпределителното дружество бяха на терен цяла нощ и обработваха сигналите", заяви Фандъкова.

В части от Община Берковица нямат ток

В село Бързия две трети от къщите са с прекъснато електрозахранване, каза за „Фокус" – Видин кметът на населеното място Иванка Митова.

„От силния вятър голямо тополово дърво бе изкоренено и падна, препречи пътя към село Ягодово. Бор падна и скъса електропроводи, препречвайки пътя за Берковица. Трябваше да се търсят прожектори, за да се осветяват улиците и да се премахнат падналите дървета", обясни Митова. Силният вятър е утихнал в 3.00 часа след полунощ. Разчистени са вече улиците в селото и движението е възстановено. Екипи на електроразпределителното дружество възстановяват тока в селото.

Щетите в област Враца са многобройни

Към момента, основно са получени сигнали за паднали клони на дървета, прекъснати водопроводи, като на телефон 112 са подадени около 30 сигнала, каза кметът на Враца инж. Николай Иванов за "Фокус". „Щетите в областта са многобройни, но не са от мащабен характер.

През изминалото денонощие е имало нарушено прекъснато водоснабдяване, заради ураганния вятър в област Монтана", заяви инж. Иванов. Той уточни, че водоподаването вече е възстановено, както и че до този момента няма получени сигнали за пострадали жители или такива в бедствено положение. Няма обявено бедствено положение в област Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай