Търсят спешно съдии заради вълна от бежанци

Търсят спешно съдии заради вълна от бежанци | StandartNews.com

Сливен. Бежанците от Африка и Азия са на път да осигурят нови работни места за съдии и прокурори в Елхово. Районният съд в крайграничното градче вече се задъхва, постановявайки присъди за всеки от нарушителите на българската граница.

Само за месец юли 87 от всичките 119 присъди по наказателни дела в елховския районен съд са за незаконно преминаване на границата. Това показва, че повече от 80% от делата в съдебна фаза са свързани с бежанците, коментират юристи. Огромната част от делата завършват с три месеца затвор условно и 100 лева глоба, показва сайтът на елховския съд. Общо 11 от всичките 18 присъди за първата половина на август са свързани с нелегално преминаване на границата от чужденци.

Проверка на "Стандарт" установи, че чуждите граждани, които получават 3 месеца условно и 100 лева глоба през месец август са от Африка и Близкия изток. "Колегите в съда и прокуратурата се задъхват, ако бежанската вълна се увеличава още, трябва да има нови бройки", категорични са юристи от Ямбол и Елхово.

Само за последните 24 часа граничните полицаи спипаха 60 бежанци на възраст от 1 до 48 г., които пробвали да минат "зелената" граница край Елхово. Те са от Алжир, Сирия, Ирак, Мароко и Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай