Тъпчим се с евтини храни менте

Тъпчим се с евтини храни менте | StandartNews.com

Заради кризата през последните 2-3 години българите ядат повече мазнини, бял хляб, кренвирши и сирене менте. Намаляло е потреблението на качествена животинска продукция, рибата отсъства от менюто, има спад в консумацията на плодове и кисело мляко. Това посочиха специалистите от Българското дружество по хранене и диететика /БДХД/ при откриване на VI Национална конференция на тема „Хранителна превенция и диетотерапия на съвременните болести. Над 100 експерти участват в 3-дневния форум в курорта „Св.Св.Константин и Елена".Те ще изнесат нови доказателства, че строгите диети водят до йо-йо ефект, защото дългото поддържане на ниски нива на лептина в организма при гладуването отваря след това вълчи апетит.

Тези вредни хранителни режими са дело на сектите в храненето, които практикуват диететиката като хоби, коментира проф. Донка Байкова, зам.-председател на БДХД. Специалистите припомниха ,че трябва да се храним поне 3-4 пъти ,да приемаме поне 500 г плодове и зеленчуци дневно ,но не го правим. Оправданието, че няма време за ядене през деня е безотговорно, обясни проф.Божидар Попов, председател на БДХД.

Употребата на технологично обработени храни води до 30 % от онкоболестите. Ежедневно поглъщаме нитрати, тежки отрови и пестициди.

За превенция на сърдечно –съдовите болести се препоръчва ограничаване на мазнините, но не тотално, а до 70-80 грама дневно, а при вече болни - до 30 грама. Бирата не е вредна и биреното коремче всъщност изниква заради мезетата –пържени картофки, цаца и ядки. Половин литър бира е равен на половин бутилка вино или 100 грама концентрат и се равнява на 230 килокалории. В скандинавските страни бирата е призната за дневен транквилант, който помага при депресия. Водата за пиене у нас става, но проблем са корозиралите тръби. Бутилираната трябва да е със съдържание на натрий под 20 мг/л, за да се щадят бъбреците.

Националният план за действие по храни и хранене, в който беше включен мониторинг и измерване на ръста и теглото на населението, отпадна заради липса на пари. За последно такова изследване е правено през 2005г, посочи проф.Байкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай