Танов: Мишо Бирата се разбираше с всички на власт

Танов: Мишо Бирата се разбираше с всички на власт | StandartNews.com

София. Покойният бизнесмен Михаил Михов с прякор Бирата, казал на Ваньо Танов, че „се е разбирал с който и да е било на власт". Това заяви самият Танов пред бТВ. Бившият директор на Агенция "Митници" призна, че се е срещал с бизнесмена в присъствието и на други директори на дирекции, свързани с проверката на фирмата, но не и лично насаме. Преди два дни Танов бе изслушан във временната анкетна комисия в парламента, която разглежда случая.

 

Фабриката на Михов „Леденика" беше в центъра на записан и огласен през 2011 година телефонен разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов. В разговора Борисов иска от Танов да прекрати проверка срещу бизнесмена. По думите на Танов смисълът на отнемането на лиценза не е да затвориш едно предприятие, а чрез принудителни административни мерки да го накараш да спазва закона.

 

„Това е манталитет на всички бизнесмени в прехода. Мишо Бирата се държеше... имал съм усещането, че не беше притеснен. По характер изглежда малко бохем човек, шегуваше се, че никога не е имал проблеми. Аз го изпратих от кабинета, той каза, че винаги се е разбирал, с който и да е било на власт. Той винаги е очаквал, че отнякъде нещо ще се получи и нещата ще се променят", заяви Танов. Обяснението му дойде след изслушването му 

 

На въпрос как Михов „се е разбирал" с властта, Танов отговори: „Не знам как, но знам, че в 2006 година му е издаден лиценз и до 2009 година, когато ставам директор, и до извършване на проверката в този данъчен склад тази кула за производство на спирт е там (въпросната кула е характеризирана като данъчно престъпление, за което е отнет лицензът на компанията, напомни бТВ). Не ми се ясно как 2006 година е извършена проверката. Това са факти, които говорят, че в предходен период, не се отнася само за него, 2006 година лицензите са издадени без проверки и то на знакови фирми", каза той.

 

Танов отрече върху тогавашният премиер Бойко Борисов, който му се обажда с „поръчение", да е оказван натиск, ставало въпрос за внушение: „На премиера му беше внушено, че Агенция „Митници" действа тенденциозно и че е отнела лиценза неправомерно. От документите стана ясно, че е извършена проверка, не само на въпросния склад, а на всички, които са произвеждали бира. Въпросната фирма има сериозно данъчно престъпление, намерена е кула за производство на спирт".

Попитан кой е внушавал на Борисов подобни твърдения, Танов отговори: „Когато бяхме извикани с финансовия министър Симеон Дянков, премиерът каза, че президентът му се е обадил и му казал, че агенция „Митници" действа неправомерно. Не знам дали са разговаряли. Но аз не намирам нищо лошо, ако една институция получи информация за неправомерни действия, да уведоми, да се извърши проверка и да се види дали има такива. Премиерът разпореди на Дянков да извърши проверка и да докладва дали има неправомерни действия от страна на Митниците. Ние сме доказали, че няма такива действия".

 

В записа, разпространен през 2011 г., Борисов говори за „поет ангажимент", нещо, което Танов обясни със „специфичния" начин на изразяване на бившия премиер. „Още на срещата с Дянков, той и в други разговори го е заявявал: „Аз съм поел ангажименти, че нито една фирма няма при нашето управление да бъде преследвана по политически причини", уточни той.

 

В началото на февруари намерена производствена тетрадка повдигна отново случая „Мишо Бирата". Според бившия директор на митническия инспекторат Спас Шопов тя не е била предоставена от Агенцията на съда и затова той връща лиценза на „Леденика". Този пропуск Танов коментира така: „В 2009 Агенция „Митници" нямаше правомощия по предварително разследване. В екипите, които извършваха проверката, винаги имаше служители от ГДБОП. В случая би трябвало тази тетрадка да бъде иззета с протокол и на нейна база, ако има данни за престъпление преди 2009 до проверката, да бъде образувано предварително производство". Той посочи Шопов като човек извън проверката, който е „решил, че като говори неверни неща, може да си издейства връщането му като шеф на инспектората, защото няма един служител, един документ, които да подкрепят неговите думи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай