Свидетелите няма да бъдат слушалки

Свидетелите няма да бъдат слушалки | StandartNews.com

София. Да не се прилагат специални разузнавателни средства по отношение на свидетел за разкриване на престъпления. Това решиха депутатите в комисията по правни въпроси по време на гледането на Закона за специалните разузнавателни средства. По време на дебатите основните аргументи бяха, че е възможно, ако се прилагат бръмбари към свидетели, да се нарушават човешки права и да се създадат условия за полицейщина. Според председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев е доста опасно въвеждането на разширено прилагане на СРС.

"Убеден съм, че вие редакционно ще корегирате нещата. Основният ми аргумент е - ползване на СРС е крайният способ за събиране на доказателства", заяви проф. Груев. Друга промяна в закона за СРС-та касае факта, че окръжните съдии, на които е подсъдно разследваното престъпление, могат да дават разрешения за използване на бръмбари.

Голяма беше дискусията по отношение на това дали в досъдебната фаза информацията от СРС-та да бъде публична или не. В крайна сметка правната комисия прие, че данните от бръмбарите на досъдебна фаза и в съдебна фаза на делото не са класифицирана информация. Засекретени остават само техническите способи за придобиването й. Т.е. съдържанието остава явно, а начините - секретни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай