Сумиста разпъна свидетелка на кръст

Друга се оплака, че Цоновски притискал нея и сина й

Сумиста разпъна свидетелка на кръст | StandartNews.com

Варна. "Килърите" пак застанаха пред съда в преустроената бивша столова на Варненския затвор. Точно в 10 ч. кола на "Съдебна охрана" докара Петър Стоянов-Сумиста и компания за началото на процеса пред Апелативния съд във Варна. До обяд свидетелка, призована по изрично искане на Стоянов, бе буквално разпъната на кръст, въпреки че е давала показания при 4-часов разпит на първа инстанция - пред Шуменския окръжен съд.

Изясни се, че Виржиния Гогова от 2009 г. допреди 3 месеца се е лекувала в метадонова програма от зависимост към хероина. Към настоящия момент е "чиста". Според адвокатите на подсъдимите, за да се преодолеят съмненията за психичната й годност обаче, било важно да се назначи съдебно-психиатрична експертиза. Държавното обвинение, представено от командированата от главния прокурор Сотир Цацаров Ася Петрова и варненския прокурор Стефка Якимова, обаче се противопостави. А апелативният състав, с председател Илия Пачолов, не уважи искането. Но даде възможност на страните да зададат допълнителни въпроси. Например дали Гогова е била в Гърция в от 25 до 30 юни 2009 г., дните преди убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Сумиста поиска тя да му отговори и дали някой й е звънял по телефона преди съдебното заседание и дали е получавала указания какви показания да дава, както пред първата, така и пред втората инстанция. Гогова отговори и на въпроса кой я е запознал с Владимир Филев и Георги Трифонов, които са сочени за убийци на Рачев и след екзекуцията му на 3 юли 2009 г. се укриват в хижа "Вада". Свидетелката обясни още, че познава Янко Попов-Туцо от лятото на 2009 г., а хижаря Райчо Стойнев - от по-рано. "Щипка свежест" в монотонния процес до обяд внасяше съдия Пачолов. "Човек си носи въпросите в главата, а не в тетрадка", скастри той подсъдимия Туцо, който си беше записал въпросите към свидетелката. "Няма да вадим чаршафите на хората", смъмри Пачолов пък адвокатка, която питаше за интимния живот на Гогова.

Следобедно заседание по делото "Килърите" продължи с разпит на свидетелката Алфея Димитрова, поискана изрично от защитата на подсъдимите. Тя е била служител във фирмата на подсъдимия Георги Вълев "Поликомерс" ЕООД. Алфея разказа драматични подробности, свързани с ареста на сина й Радослав Димитров през септември 2010 г. Той е бил финансов съветник на Вълев и многократно е разпитван при досъдебното производство в шуменското следствие пред съдия, включително от самия бивш зам.-шеф на ГДБОП Валентин Цоновски, както и от прокурор Ася Петрова. Димитрова заяви, че Цоновски открито правил опити да въздейства и върху нея, за да окаже натиск върху показанията на сина си. Последвали месеци на психически тормоз над двамата - периодични призовки за разпити в Шумен, връчвани след 22,00 ч. или в 06,00 ч. сутринта на адреса им във Велико Търново. На тези разпити Цоновски й обяснил, че трябва да въздейства на сина си, в противен случай ще бъде включен в групата на "Килърите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай