Стягат редиците в приходните агенции

Уволниха зам.-шефа на митниците, Орешарски имал неблагоприятна информация

Стягат редиците в приходните агенции | StandartNews.com

София. Най-новият зам.-директор в митниците Румен Данев бе уволнен. Новината потвърди в парламента премиерът Пламен Орешарски. Данев, чийто ресор бе "Митническо разузнаване и разследване и последващ контрол", бе назначен на 9 януари като втори заместник на изпълнителния директор Павел Тонев. В отговор каква е причината за смяната на Данев, премиерът обясни, че до него е "достигнала информация, която е неблагоприятна за Данев". "За повече подробности обаче попитайте ресорните му началници", каза още Орешарски.

Няколко дни преди това премиерът разкритикува веднъж работата на Агенция "Митници" заради събрани по-малко приходи през 2013 г.

По-рано през деня финансовият министър Петър Чобанов обяви, че очаква Агенция "Митници" "много бързо да представи нов устройствен правилник за постигане на по-добра ефективност". Той отчете, че за м.г. приходите, събрани от НАП и митниците, са със 197 млн. лв. по-малко от планираното. За януари т.г. обаче събираемостта е по-добра от същия месец на 2013 г. Въпреки това Чобанов обяви, че стяга редиците в приходните агенции с подсилване на екипите за проверки и ревизии. Финансист номер 1 вече е разпоредил на шефа на НАП да пренасочи 20% от администрацията в агенцията към звена с контролни функции. Целта е да се увеличи събираемостта на данъците. От НАП веднага уточниха, че оптимизацията ще засегне служителите от централното управление, които ще преминат на работа в териториалната данъчна дирекция в София, както и в дирекция "Големи данъкоплатци".

Чобанов очерта три фактора, които са повлияли на изпълнението на данъчните приходи и които се надява тази година да не се повторят. Това са средствата, възстановени по отменени актове на данъчната администрация. Те са в размер на 150 млн. лв. Други 90 млн. лв. са лихви за невнесени в срок данъци, които през 2013 г. не са отчетени като неданъчни приходи. Третият фактор е възстановяване на корпоративен данък от предходни години, който е в размер на 170 млн. лв.
Няма причини да смятаме, че през годината ще се наложи актуализация на бюджета, заяви още финансовият министър. За изпълнението на бюджета за 2013 г. на вчерашното заседание на кабинета Чобанов е отчел, че годината е завършила с дефицит от 1.8%, което е със 150 млн. лв. по-малко от заложеното. Фискалният резерв в края на 2013 г. пък е 4.7 млн. лв., което е с 200 млн. лв. повече. По отношение на дълга имаме лимит от 14.6 млрд. лв., като в края на 2013 г. той е 14.1 млрд. лв. Въпреки апокалиптичните прогнози, че ще се наложи втора актуализация на бюджета, това не се случи, каза още Чобанов.

В края на деня стана ясно и че регионалното министерство остава временно само с един зам.-министър, след като Добромир Симидчиев се раздели с поста си. Експертът отговаряше във ведомството за водния сектор.

Режат 90 бройки в здравето

Малко над 90 щата ще бъдат закрити в различните ведомства към здравно министерство, предвиждат промени в устройствения му правилник. 60 бройки ще бъдат закрити в регионалните здравни инспекции. В Националния съвет за лекарствата се режат 5 души, от ИАЛ - една, от Националния център по обществено здраве и анализи - 13, а щатовете в Националния център по заразни и паразитни болести и Националния център по радиобиология - с по 12.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай