Странностите на викторианската епоха

Кралица Виктория остава в историята като светла фигура на просветен монарх

Странностите на викторианската епоха | StandartNews.com

Началото на  нашето време

Англия  преди сто и петдесет години! Младата Виктория е на трона. Изпълнена със съмнения, доброжелателност и ясен ум,  тя успява да се пребори с мъжкия свят, който очаква от нея само деца и тя му ги дава, но дава и не само на Англия - един свеж полъх, който обикаля цялата планета. Все едно се е отворил един голям прозорец над Земята. Започва голямото събуждане на човечеството. Хората все по-често виждат нови изобретения и светът около тях постепенно става друг –животът е все по-удобен и по-сигурен. Това движение продължава до наши дни.

        Даже е трудно да приемем колко различно е било всичко тогава, защото от вековете на Средновековието все още са изпълзявали предразсъдъци и смешни вярвания. Мисленето на хората е било ограничавано от векове и тиранизирано от догмите на Църквата в общите  безпросветност и безпомощност.

        XIX век е началото на съвременния свят. Викторианската епоха е  време на пробив в много сфери от живота на англичаните, а след тях и на Европа. Появяват се влаковете, мрежата на железниците става все по-голяма . Хората започнали да пътуват по-лесно и бързо. Храните от селските райони пристигали все още пресни до градските пазари. Градовете се разраствали бързо. Техните обитатели започнали да ползват продукти с по-дълъг срок на годност като кондензирано мляко, яйчен прах, консервирани супи и сосове в бутилки.

         През 80 –те години на  XIX век започнала да се използва техника за замразяване на месото в хладилници, Цените на месото рязко спаднали и за пръв път то станало продукт достъпен за постоянна консумация от всички класи на обществото.

        През целия XIX век най-модерната кухня на Острова била френската. Нейната мода се поддържала от наличието на книги, написани от знаменити готвачи. Дори семействата от средната класа ползвали кулинарни книги. Особено били харесвани такива, в които точно се описвало количеството на всеки отделен продукт и момента, в който той се добавя , което било съвсем ново преживяване за всички домакини.
         Най-популярната напитка във викторианска Англия  била бирата. Има запазени данни, че през 1900 г. ежегодното потребление на бира на глава от населението било 145 литра. От съвременна гледна точка тази бира била много по-слаба от предпочитаната днес

          Инфекциозните болести били главната причина за високата смъртност на хората . Най сериозните болести били едрата шарка, туберкулозата и грипа. Пълното неведение как и защо се появяват тези болести постепенно започнало да се измества от проучвания на учени и лекари. За пръв път станало ясно, че замърсените води са приносители на заразите. Появила се теорията за микробите, която обяснявала механизма за разпространение на много от болестите. Откритите наскоро анестезиращи средства помагали при операции и раждания. Самата кралица Виктория ги ползвала успешно при ражданията на последните две от общо деветте си деца.

        Кралицата винаги пътувала с  походна аптечка, която съдържала различни популярни препарати срещу разни болести, като винаги имала на разположение сапун, камфорово масло и опиум. Не трябва да се стряскаме от наличието на опиум, защото тогава опиумът се ползвал като болкоуспокояващ препарат и за малки и за големи.

      Изобилието от открития и подобрения в областта на медици- ната, уви, не довели до очакваното повишаване на продължител. ността на живота на хората в Англия от XIX век. Тя си останала през 1850 г. - 40 г. за мъжете и 45 години за жените, а през 1900 г. се повишила на 45 години за мъжете и 50 години за жените.
       Знаменитата лондонска мъгла вече съществувала. Заводите, бълвали мръсен дим и води без ограничения. Пушеци от горящи сгради допълвали картината. . Комбинацията от замърсяване от въглищен прах, дим и влага от Темза създавала дебел, вездесъщ смог, който "се забивал" в стените на сгради и дрехи. Тъй като не можели да направят нищо по въпроса, викторианците носели предимно черни дрехи, за да скрият мръсните петна.
        Личният живот на хората от тази епоха буди искрена почуда у съвременния човек. Жените живеели труден живот. Считало се за неприлично ако една жена ползва удобствата на леглото .Това не се отнасяло само за богатите и знатни дами.

        Хомосексуалността сред мъжете била мълчаливо приета практика. Повечето мъже били с противоречащи си схващания по въпроса за природата на жените. Някои смятали, че жените са безполови същества. Други ги виждали като опасни за личния им живот.  Половият акт се считал за грях. Позволение имало само в случаите, когато целта била създаване на деца. В интимния живот предразсъдъците били в изобилие  - вибратори за „лечение” на жените, устройства за премахване на мъжката ерекция и всякакви подобни нечовешки приспособления били особено популярни. 

          Независимо от факта, че викторианците изглеждали   прилични и уравновесени на публични места, те всъщност се държали доста неприлично насаме. Почти всички мъже притежавали списания за еротика и порнография, които биха могли да се конкурират с "Петдесет нюанса сиво".

       Ако някоя жена се чувствала зле било прието това да се обяснява най-често с истерия. Лекарите обикновено лекували истерията като довеждали жената до състояние на оргазъм.

       Много е трудно да се повярва , но отгласи от този начин на мислене се забелязва  все още в някои слоеве от  обществата , в които се препоръчва на шега именно това „универсално лекарство” .     Викторианската мода за  младите жени е изисквала поддържане на много необичайна и непрактична фигура. Модната талия била толкова тънка, че жените се мъчели чрез  всякакви подходящи конструкции да притискат тялото си до там, че даже да изместват ребрата си с помощта на много стегнати корсети. Разбира се, всичко това било ужасно вредно за здравето им -  за движението на кръвта и за дишането . Често се случвало девойките и младите жени да получат сърцебиене  и  да припаднат. Точно тези моменти ставали повод за нелепи коментари от част от мъжкото население и се приемало, че жените губят съзнание от възбуда.
        В тези времена, когато варварството се е преодолявало бавно и животът е поемал в друга посока е имало още много неразбираеми за нас неща в ежедневието на  англичаните. Сместа от естетика и липса на изисквания към личната хигиена , например, са добре известни. На къпането се е гледало с лошо око. Смятало се е, че само болните хора имат нужда от по-често ползване на вода и сапун. Въпреки съветите на някои лекари, че за поддържане на добро здраве е нужно често къпане, то все още са били популярни схващанията от миналите векове, че то е вредно. Представителите на висшите класи, които имали собствени бани се къпели по няколко пъти в месеца в много хладка вода с добавени в нея трици, с които изтърквали насъбралите се нечистотии. За нисшите класи се предполага ,че са извършвали тази „мъчителна процедура” веднъж годишно, без да е сигурно.

       Повечето съвременни жени използват грим, пудра, руж или червило. Това е нормално днес. По времето на кралица Виктория в Англия са се гримирали само проститутките. Във Франция по същото това време гримирането си е било в реда на нещата.

       Консервативните островитяни от онази епоха смятали, че почтената жена може да употребява само крем. Всеки опит да се оцветят общо взето бледите лица на англичанките  се е приемало като опит за магьосничество с цел да се привлече мъжкото внимание. Затова всички сме виждали по филмите как младите девойки  си пощипват бузите за да изглеждат по- розови и привлекателни .

        Целият свят на съмнителни знания, ограничения и правила постепенно станал на прах. Мъдрото управление на Виктория променило „мъжкия свят” на Средновековието. Англия разцъфтяла.

        Кралица Виктория е станала символ на английската нация, на Британската империя, на сдържаното и образцово поведение и личния морал.  Консервативният английски стил на обличане, поведението без излишна емоционалност, дисциплината  и високото национално самочувствие, както и чувството за дълг и култа към семейството – това са видимите следи от 63 – годишното царуване  на Виктория върху английските граждани и до днес. 

        И така, криволичейки, с грешки и верни решения, поколение след поколение, Англия е достигнала до положението на една от най-харесваните и предпочитани за живот държави в началото на XXI век.
        Кралица Виктория остава в историята  като светла фигура на просветен монарх и дава името си на цяла епоха от историята на Великобритания, която влияе благотворно на цялата наша цивилизация.



 

 

 






.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай