Стотици се простиха с Натанаил

Стотици се простиха с Натанаил | StandartNews.com

Благоевград. Стотици миряни се поклониха пред тленните останки на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил в благоевградския храм „Въведение Богородично".

Поклонението пред починалия тази събота глава на Неврокопската епархия започна рано в понеделник сутрин. Заупокойната литургия бе водена от Мелнишкия епископ Серафим, който бе и викарий на владиката. Службата продължи до 10:30 часа. Да се простят в митрополита дойдоха много свещеници, граждани, общественици, представители на местната власт и на Югозападния университет „Неофит Рилски".

„За нас той бе пример как трябва да се отстоява православната вяра и да се държи един истински водач на българската църква. До последния си дъх не спираше да работи за укрепването и просперитета на духовенството у нас", категорични бяха миряните, които палеха свещи и си вземаха последно сбогом с Натанаил.

Община Благоевград взе решение 19 ноември да е ден на траур по повод кончината на Неврокопския митрополит. Кметството препоръча провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, да бъде отложено или отменено. След поклонението в Благоевград тленните останки на Негово Високопреосвещенство поеха към Гоце Делчев.

Там стотици миряни посрещнаха тялото на централния площад. Християните от Неврокопска епархия се прощаваха със своя духовен водач митрополит Натанаил в храм "Успение Богородично". От понеделник до сряда община Гоце Делчев е в тридневен траур, решението бе взето единодушно от общинския съвет в знак на уважение и почит към паметта и делото на Натанаил. Опелото ще бъде във вторник от 11.00 часа в храм "Успение Богородично". Неврокопският митрополит ще бъде погребан по негово собствено желание, записано в завещанието му, в двора на Неврокопска митрополия.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов : България загуби истински духовен водач!

„Неврокопски митрополит Натанаил бе истински християнин и водач на църквата. Голям приятел, човек с огромна душа. Още при поемането на Неврокопска епархия направи много за духовенството, за строителството на православни храмове. Огворен към проблемите и болките на другите. Истински духовник. Стараеше се да помага на всички. Проповядваше вярата, предаваше тази вяра на миряните. Уважаваха го и зад граница, не само духовници, но и политици, и държавници. Голяма загуба не само за Неврокопска епархия и Българската православна църква, на и за България. Загубихме човек, който ни помагаше с личен пример, със съвети, с вяра, с отношение. Голям българин и патриот! Бог да го прости!".

Община Симитли скърби за владиката

И община Симитли скърби за духовния водач на Неврокопска епархия - Негово Високопреосвещенство митрополит Натанаил. Вторник, 19 ноември, бе обявен за ден на траур в общината. Черен флаг ще се вдигне на сградата на общинска администрация, знамената на България, ЕС и община Симитли ще бъдат спуснати наполовина. Отменят се всички тържествени мероприятия. Решението за обявяване ден на траур бе гласувано на извънредно заседание на общинския съвет в понеделник по предложение на кмета на общината Апостол Апостолов. Във вторник православните християни ще се простят с Дядо Натанаил. За деня на погребението му се очаква траур да обявят всички 14 общини в Неврокопска епархия, като най-напред това стори Гоце Делчев.

Пламен Орешарски: С кончината на митрополит Натанаил загубихме истински духовник, посветил живота си в служение на Българската православна църква

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до Негово Светейшество патриарх Неофит по повод кончината на Неврокопския митрополит Натанаил:

„Отмина във вечността един истински духовник, посветил живота си в служение на Българската православна църква. В лицето на митрополит Натанаил Светият Синод имаше в своя състав боголюбив и скромен духовник. Веднъж захванал се с някаква задача, той работеше всеотдайно за изпълнението й без да жали сили. Тези, които добре го познаваха, знаят, че зад неговата скромност и смирение се криеше твърдият и безкомпромисен характер на верен съратник за защита на църковното единство. Тъжно е, че думите на възхищение и преклонение към него идват, когато той вече не е между нас. Ще го запомним като деен и отговорен архиерей с добро сърце, даряващо любов и закрила на хората. Затова смъртта на Негово Вископреосвещенство е тежка загуба не само за хората от подопечната му Неврокопска епархия, но и за цялата Българска православна църква. Поклон пред светлата му памет!".

И друг Неврокопски владика издъхва на рождения си ден

Господ прибра дядо Натанаил в деня, в който навърши 61 г. Навръх рождения му ден приключва земния път и на друг Неврокопски митрополит - Борис. Роден със светското име Вангел Разумов на 8 ноември 1888 г., владиката е застрелян с пистолет на 8 ноември 1948 г. от низвергнатия от него свещеник Илия Стаменов. Трагедията се разиграва, след като владиката освещава храма "Св. Димитър" в село Коларово. Гробът му е до входа на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград. Избран е за митрополит през 1935 г. Наричали са го "съвестта на църквата" заради непримиримата му борба с атеизма на комунистическия режим. Както и заради изключителната му ерудиция - владеел е свободно 13 езика. На 29 септември 1948 г. изпраща писмо протест до Св. синод срещу безчинствата на комунистическата управа в епархията му. Навсякъде говори, че най-голямата трагедия ще дойде от СССР, разказва за сталинистките мерки срещу духовенството. Реакцията не закъснява и окръжният комитет на БКП го обявява за "враг номер 1 на народната власт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай