ССЗБ: От десетки години не сме имали случай с такова бягство

ССЗБ: От десетки години не сме имали случай с такова бягство | StandartNews.com

София. За първи път от години има подобен случай с бягство от корпус на затвор. Така коментира Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), случая с двамата избягали затворници от Согийския затвор.

Пред "Фокус" той разказа, че единственият случай преди това е бил когато затворник прескочи оградата във варненския затвор

"Не ми е известно да има такова бягство от корпус на затвор – това си е като на кино да се избяга оттам. Нямаме такива случаи. Случвало се е бягство от външен обект, от външно болнично заведение, където няма никакви условия за охрана и сигурност, да не се върнат от отпуски, което също се води като бягство, но точно такъв случай не сме имали не знам от кога, може би десетки години няма такъв случай", заяви Петров.

„През социалистическо време не знам дали е имало такъв случай, но в последните 20-30 години няма такъв случай, освен този във Варна. Не мога да остана учуден, защото в затвори, строени преди 120-130 години с тази тотална липса на средства за поддръжка и ремонти, е нормално. Не го намирам за нормално да се случи.

Доколкото знам, то не е от такова място, което е масово, а от някаква работилница, нещо от този тип", коментира Иван Петров.

Той обясни, че Централният софийски затвор е строен през 20-те години на миналия век. „Старозагорският затвор е строен 1928 г. Какви поддръжки може да има една сграда на над 100 години? Страшно е там", посочи Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай