Спират временно ремонта на пътя към Рилския манастир

Спират временно ремонта на пътя към Рилския манастир | StandartNews.com

За улеснение на пътуването към Рилския манастир около предстоящите църковни празници Голяма Богородица на 15 август и Успение на св. Йоан Рилски на 18 август временно ще бъдат прекратени ремонтните дейности по шосето от град Рила до обителта. И двата празника привличат много поклонници и туристи, затова строителните работи ще бъдат преустановени от 12 до 21 август. Това се налага, защото пътят е изключително натоварен, а ремонтът му се прави без отбиване на движението. Изместено е в една лента и автомобилите преминават в нея двупосочно. Строителите не работят и в събота и неделя, за да се улесни достъпът до храмовия комплекс.

В рехабилитацията и реконструкцията на 20-километровата отсечка са ангажирани над 150 човека и около 100 машини. Проектът е на стойност 14 128 475,47 лв. , 85% от които са от Оперативна програма „Региони в растеж".

Третокласният път към Рилския манастир е строен през 1970 г., а повече от 30 години не е ремонтиран. Сега в проекта са предвидени ремонт на кръстовището за с. Падала и 6 големи пътни съоръжения – мостове над реките Рилска, Пастра и Елешница, които вече са готови на 50%.

В участъка се изграждат над 1 550 м подпорни , 11 300 м декоративни и 280 м укрепителни стени, които подпомагат обезопасяването на пътния участък. Изграждат се и се ремонтират над 100 водостоци, което е от съществено значение за по-доброто отводняване на пътя. По цялатa дължина на трасето се подменя пътната настилка с нов асфалт, а в края на пътя – пред Рилски манастир, съществуващата настилка от гранитени павета ще бъде ремонтирана. Вече е положен нов асфалт на около 3 км от отсечката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай