Специалисти успокояват: "Тича" няма да прелее до края на деня

Специалисти успокояват: "Тича"  няма да прелее до  края на деня | StandartNews.com

Варна. Благоприятна е ситуацията с язовир "Тича", който се очакваше до 18.00 часа днес да прелее и това да предизвика още повече увеличаване на водните нива в "Цонево". Поне до края на деня това няма да се случи.

Язовир "Цонево" прелива тази сутрин със 70 кубически метра в секунда. Очаква се преливането му да достигне до 100 куб. метра в секунда.

Специалистите смятат, че няма смисъл от взривяването на повече диги,  съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

 285-те евакуирани от селата Величково, Дъбравено, Гроздьово и Цонево ще останат в детските градини и в училищата, където снощи бяха настанени.

От БЧК им доставиха топли завивки, както и от община Варна, допълни той пред БНР.

Освен това опасенията за повишение на нивото на река Камчия тази сутрин не се оправдаха, каза секретарят на областния кризисен щаб във Варна капитан Станко Станков:

За наша радост към 5.30 тази сутрин нямаме повишение на нивото на реката. Може би за това помогна и прерязването на дигата снощи в 19.10. Това е второ прерязване на дясна дига на реката за отварянето й към земеделски земи. Тази сутрин в района на село Дъбравено, нивото е паднало някъде с около 50 см, в село Величково с 2 см. Единствено в село Гроздьово се задържа нивото, но все още е на половин метър от дигата.

Продължава намаляването на преливането на язовир "Камчия", който се намира над язовир "Георги Трайков", а той почти три пъти намали количеството, с което прелива за последните 24 часа. Надявам се, че няма да има повишение на нивото на реката. За приливна вълна е абсурд да се говори, тъй като едва ли "Георги Трайков" ще тръгне да прелива с повече от 100 куб. метра в секунда, той ги е достигнал вече.

Маринка Иванова, кмет на община Дългопол, каза пред Националното радио, че вече водата се е оттеглила. Работят екипите на кризисния щаб. Бедствието в Дългопол отмина без човешки жертви. Сега е важно да осигурим топлина, храна. Общината ще направи всичко възможно бързо да се вдигнат на крака. Ако не отделим от залъка си да помогнем на хората, няма да сме хора. Ще направим списък с необходимите неща. Ще направим и сайт. Днес в целия град хората ще имат ток.

Днешният ден ще бъде критичен за застрашените от наводнение села от поречието на Камчия, заяви по-рано министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

"Надявам се, макар това да е критичният ден, нещата да се разминат благоприятно. Взели сме превантивни мерки, дори и при случай на по-голяма опасност да няма поне застрашен живот или здраве на хората", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай