Спец по Балканите поема US мисията до зимата

Спец по Балканите поема US мисията до зимата | StandartNews.com

Специалист по Балканите, където е преминала голяма част от дипломатическата му кариера до момента, при това в един от най-смутните периоди след края на Студената война и разпада на Югославия, поема временно американското посолство в София. Той е 52-годишният Родерик Мур.

В сряда, 5 август, посланик Родерик Мур ще пристигнe в България, за да заеме временно поста шарже д'афер в Посолството на САЩ в София. Той ще остане на тази длъжност в следващите няколко месеца, съобщиха за Стандарт от Посолството на САЩ в София.

Мандатът на досегашния американски посланик в България, Марси Б. Рийс, официално изтече във вторник и още същия ден сутринта тя отпътува за Вашингтон заедно със съпруга си Чарлз, също дипломат от кариерата. Постът в България бе последния в дипломатическата си кариера и след него Нейно превъзходителство се пенсионира.

„Предстои Белият дом да номинира кандидат за приемник на бившия посланик Марси Б. Рийс на поста посланик на САЩ в България", съобщиха още от Посолството на САЩ в София.

Все още президентът Барак Обама не е номинирал нейн наследник на поста и вероятно това ще стане най-рано през есента, тъй като процедурата изисква номинираният да бъде изслушан от Външната комисия на Сената, преди да бъде одобрен за мандат. А Сентатът излиза в лятна ваканция след броени дни. И вероятно нов американски посланик в България ще има едва през януари. Ето защо докато се извърви целия този формален път, посолството на САЩ в България ще бъде временно под ръководството на един от най-известните американски дипломати Мур. Позицията му никак няма да му е непозната – той е работил в мисията два пъти. Веднъж в периода 1990-1992 г. и още веднъж, при това като заместник-ръководител на посолството, в периода 2000-2003 г. По това време посланик на САЩ у нас бе Джеймс Пардю, а Мур бе негова дясна ръка.

През последните две години посланик Мур е работил като специален съветник на Държавния департамент във Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт, щата Роуд Айланд, посочиха от мисията на САЩ в България.

В биографията на Мур, завършил Руска филология и Международни отношения в университета Браун през 1986 г., а година по-късно защитил магистратура по Славянска филология в същия университет, се откроява постът посланик на САЩ в Черна гора. Той всъщност е първият американски посланик в Подгорица след обявяването на независимостта на бившата югославска република. Заема този пост от септември 2007 г. до август 2010 г. Преди това Род Мур е бил заместник-ръководител на посолството на САЩ в Сърбия, от януари 2004 г. до юни 2007 г. Всъщност трансферът му в Белград е непосредствено, след като заема същата позиция в американското посолство в София.

Връзката му с Балканите е още по-дълбока: Мур е бил съветник по икономическите и политическите въпроси в посолството на САЩ в Хърватия в периода 1996 – 1999 г. А в Загреб то отива от Сараево, където е бил първи политически съветник в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ, в мисията на организацията в Босна и Херцеговина.

В кариерата на Мур има и пост политико-военен служител в Държавния департамент, отговарящ за всички държави от Централна и Източна Европа. Пост, който заема в периода 1993 г. до 1995 г. А този пост заема, след две години служба в посолството на САЩ в Македония – в периода 1992-1993 г. Тоест отива в Скопие след първото му назначение в посолството на САЩ в София в периода 1990-1992 г.

Дипломатическата му кариера започва със служба в посолството на САЩ в столицата на Хаити – Порт-о-Пренс, където работи от 1988 г. до 1989 г. Мур, който е правил изследване на американската външна политика към бивша Югославия в школата по право и дипломация Флечър към университета Тъфтс, в периода 1999-2000 г., владее куп балкански езици. Говори свободно български, сърбо-хърватски и македонски, а също и руски, чешки, френски, испански и креолски хаитянски. Женен е за сръбкинята Любица Стаменкович, бивш прокурор в Белград.

Заемал е поста посланик на САЩ в Черна гора, заместник-посланик в Посолството на САЩ в Белград, Сърбия и първи заместник и отговарящ за Брчко в Службата на Върховното представителство в Босна и Херцеговина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай