Спасяват с ремонт 180-годишна църква в Белица

Спасяват с ремонт 180-годишна църква в Белица | StandartNews.com

Ще се служи във вековен храм, докато върви строежът

Свещеници спират разрухата на действащата църква „Свети Георги" в град Белица със спешен ремонт. Възстановителните дейности станаха факт след спечелването на проект за обновяването на храма в населеното място. В него се извършват службите, на които присъстват християните от града.

„Наложително е да ремонтираме тази църква. Оказа се, че основите й са върху скала, която ерозира. Фирмата – изпълнител ще направи необходимото, за да решат проблема. Това е най-важно в момента, за да не се стигне до рухването на тази ценна света обител, която е построена в далечната 1835 година в центъра на Белица", заяви архиерейският наместник на Разлог отец Янко Русков.

На сградата е монтиран и часовник. Храмът е опожарен през 1903 година по време на разгрома на Илинденско – Преображенското въстание. Само 5 години по-късно с дарения миряни успяват до го възстановят.

„Докато траят ремонтните дейности в църквата „Свети Георги", ще водим службите в 4-вековния храм „Свети Димитър", който възкресихме буквално от пепелта, защото бе превърнат допреди 2 години и половина в склад за боклуци", каза още отец Янко Русков. Възстановена е с помощта и на дарения от миряни. Четиривековната църква вече води туристи от цялата страна и чужбина в Белица. Тя бе осветена миналата година на храмовия си празник от Неврокопския митрополит Серафим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай