Спасителят на градския часовник

Електротехникът Стефан съживи символа на Сливен

Спасителят на градския часовник | StandartNews.com

Сливен. Сливналии още не знаят кой е той. Но със сигурност са му благодарни. Мъжът, който е електротехник по образование и философ по душа, спаси един от символите на града под Сините камъни. 51-годишният Стефан Вълков успя да оправи градския часовник на Сливен, който се намира над сградата на кметството.

Повече от 70 г. часовникът е гордост на всички жители на Сливен. Доскоро го поддържаше някогашният цигулар Атанас Пушкаров. След неговата смърт обаче механизмът, произведен през 1936 г. от германската фирма "Сименс", започна да има проблеми. Самият часовник като че ли осиротя.

Неизбежното се случи това лято. В началото на април часовникът спря. Малцина му обърнаха внимание. Първи реагираха туристите, които всяка сутрин изкачват хълма Хамам баир, откъдето Сливен се вижда като на длан. Именно там забелязаха, че символът на Сливен е в опасност. Общината започна работа, но се оказа, че проблемът никак не е прост. Няма майстор, който да разбира от механизмите, движещи часовника. Напрежението се нагнети със спирането на мелодията от Чинтуловата песен "Стани, стани, юнак балкански", която по три пъти на ден звучеше от часовниковата кула. Тогава се появи Стефан Вълков.

"Съпругата ми, която работи в общината, ми спомена. Никога не съм се занимавал с градския часовник, но реших да опитам. Оказа се, че има доста неща, които трябва да се оправят. Вътре имаше механизъм, който не бе свързан с часовника, липсваше масло и още куп проблеми, каза пред "Стандарт" Стефан Вълков. 15 дни през лятото той е ежедневно в часовниковата кула. "Да се спаси символът на Сливен е особено важна мисия. Никога не съм предполагал, че ще се нагърбя с нея", споделя електротехникът. В крайна сметка в началото на октомври часовникът тръгна. Вълков бе приет лично от кмета Кольо Милев, който му благодари. "Впечатлен съм от неговия професионализъм и от майсторството му. Оказа се, че е решил куп проблеми с изключителен майсторлък.

Със сигурност ще го потърсим за сътрудничество, защото часовникът над общината е символ на нашия град", каза кметът Кольо Милев.
Самият Стефан не се смята за герой. В живота той е воден от думите на своя дядо, който някога му казал:

Да имаш на всеки пръст по един занаят!

Стефан Вълков сякаш цял живот следва повелята на дядо си. Някога е учил за шлосер, но никога не е практикувал. После завършва електротехникума в Сливен. Техниката му се удава, стажува на цифрово-програмни машини в завод "Динамо". Тогава за първи път се проявява като отличен професионалист. Оказва се, че 60 машини са готови за брак. Ръководството на предприятието е в паника, но се появява младият Стефан, който ги оправя. "Вуйчо ми беше часовникар, при него бях, когато разглобих първия си часовник. Там съм практикувал", казва Стефан Вълков. Днес той има магазин за електроуреди в центъра на Сливен. Хляба си обаче изкарва от всичко. "Когато магазинът започне да буксува, аз минавам на точене на ножове. Щом тази услуга започне да не се търси - правя ключове. Ето, в момента пък съм се съсредоточил върху детска лека кола, която трябва да оправя", казва майсторът. Стефан гледа философски на живота. "Аз от училище не съм научил толкова нещо, колкото от живота. Преди мислех, че когато работата върви повече, всичко е наред. Сега съм вече другояче настроен. Ако тя върви добре, идват други кахъри. Трябва да се гледа по-философски на всичко", казва електротехникът, поправяйки поредния прожектор, поставен в магазина.

Стефан умира за постни ястия. "Обичам картофи, ориз. При тях може да се яде повече, а калориите са по-малки", споделя той. Съпругата му Донка Петрова редовно му приготвя плодови или зеленчукови сокове. "Тази сутрин изпи прясно изцеден сок от целина, моркови и червено цвекло. Той много обича да води здравословен начин на живот", казва Донка Петрова. Тя е категорична, че за Стефан на първо място е семейството. "Не сме пропуснали почивка на балкан или море. Винаги сме заедно, никога на масата не се сяда поотделно", споделя финансистката. Всъщност именно Петрова е причина Стефан да се заеме с градския часовник в Сливен. "Стана съвсем случайно, колегите търсеха човек, все не намираха подходящия, който да разбира. Аз споделих със съпруга си и той се зае. Стефан е много отговорен и в работата си, и в живота.

Не обича да има да връща, кредити не вземаме, споделя Донка Петрова. Със Стефан са отдадени родители. Седмокласникът Димитър е ученик в ПМГ "Добри Чинтулов", а малката Маринета ходи в детска градина "Божур". Семейството е задружно. Стефан Вълков е отдаден на семейството. Но и на техниката. Ако вечер не е с децата, разглежда някоя схема или разглобява нов уред. Специално за него има отделен телевизор, където гледа програми, свързани с техниката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай