Спасиха туристите, пострадали в Пирин

Спасиха туристите, пострадали в Пирин | StandartNews.com

Спасиха тримата туристи, които пострадаха в Пирин. Акцията на Планинската спасителна служба продължи над 10 часа.

Двама от пострадалите планинари в Пирин са приети в болница малко преди полунощ във вторник. Те са настанени за лечение в МБАЛ – Разлог. 37-годишен мъж е с гръдна травма, контузия на тазобедрената става, изкълчен му е глезенът. Той е бил измръзнал.

36-годишна жена е с контузия на лявата ръка, на която има и порезна рана, която е защита, казаха медици. Пациентите са от от София. Те заедно с още един турист претърпяха злополука в Пирин планина в района на връх Вихрен.

Сигналът за инцидента е подаден от самите тях към 14,00 часа във вторник.

Акцията се включиха над 15 спасители. Планинарите слизали по северния ръб към седловината „Премката". Двама от тях се подхлъзнали на заледен участък и полетели надолу.

„Раненият мъж бе зле тъй като не можеше да ходи, не бяха добре екипирани. Явно са смятали, че ще се върнат навреме, докато времето не е толкова студено. Пострадалият го свалихме с носилка до хижа „Бъндерица", а след това го закарахме с моторна шейна до Бъндеришка поляна. Жената и другият мъж се придвижваха сами, подкрепяни от наши служители", съобщиха тази сутрин от Планинската спасителна служба.

Хеликоптер е направил прелитане веднага след получаването на сигнала над района, където са били бедстващите планинари. Оказало се, че няма как да кацне, за да им помогне.

Спасителите стигнаха до пострадалите с помощта на шейни и след час и половина ходене пеша.

Вижте репортажа на Нова тв от Планинската спасителна служба:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай