Сняг блокира столицата (ОБЗОР)

Сняг блокира столицата (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Обилен сняг затрупа София само за половин час тази вечер. След краткотраен дъжд, над столицата заваля на парцали малко след 17 часа. Снегът затрупа пътните настилки, което затрудни движението и предизвика огромни задръствания в централната част на града.

Първите обработки на пътните платна започнаха в районите Люлин, Овча Купел, Връбница, Банкя, Панчарево и парк Витоша, където натрупа най-много сняг. Още в 18 часа на терен бяха изкарани 170 машини, които извършват обработки със смеси против заледяване. Всичките 132 машини - снегопочистваща техника, са в готовност и ще започнат работа при необходимост, увериха от Столична община.

Градският транспорт в столицата се движи с около 30 минути закъснение.

Усложнена е пътната обстановка в Железница, Мало Бучино, Банкя и планинските райони на София. На изхода на столицата към Владая се образува километрично задръстване, съобщи БГНЕС. 

Цистерни и тирове  закъсаха между Дупница и Самоков заради обилния сняг. Снегорини се опитват да изтеглят закъсалите машини, автомобили също трудно се придвижват и спряха движение и в двете платна, което образува големи задръствания. 

Ограничава се движението на товарни автомобили над 10 т през Котленски проход, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Поради усложнената метеорологична обстановка и силния снеговалеж на много места в страната движението е затруднено. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. И уточниха, че периодично се налага затварянето на участъци от пътната мрежа за почистване.

Над 10 сантиметра е снежната покривка по високите части в Смолянска област. Там са въведени ограничения за движението на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета - през проходите "Рожен" и "Превала".От МОСВ съобщиха, че в Смолян и Рудозем са възможни наводнения. 

Водачите трябва да шофират с повишено внимание, да се съобразяват с указанията на компетентните структури и да управляват оборудвани за зимни условия автомобили, както и ако е възможно, пътуването да бъде отложено. Заради заснежени участъци по автомагистрала Хемус ще бъдат спирани тежкотоварни автомобили на изхода на София и съответно откъм Ловеч и Враца. Мярката вече е въведена за тирове и камиони по автомагистрала Тракия в двете направления. Ограничението ще е в сила до почистване на трасетата, допълват още от МВР. 

По данни към 19 часа, не са регистрирани тежки пътни инциденти.

На много места сме ограничили товарното движение с цел да се почистят пътните отсечки. То поетапно ще бъде пуснато отново. Това съобщи пред "Фокус" председателят на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) Лазар Лазаров. 

Имаше свлачище след района на Симитли по пътя към Кресна, ГКПП Кулата. В момента точно там за добра участ има възможност отстрани да се направи още една лента. Въпреки, че пътят е изместен, движението върви двупосочно в две ленти", обясни той.  

„Навсякъде, където вали сняг, движението се спира по отношение на товарния трафик до момента на почистването и след това отново се пуска. В момента е пуснато движението по магистралите, но ТИР-овете са спрени на територията на Видин и Монтана. След почистването и отминаването на бурята движението ще бъде пуснато и там", подчерта Лазаров. 

„В момента фронтът се изнася на изток, започва обилно да вали на територията на Ловеч и Габрово", каза още той. 

Нарушено електрозахранване заради обилния снеговалеж

В района на София, с частично нарушено електрозахранване са селата. Железница и Панчарево, село Плана и вилна зона Ярема. Това заяви пред „Фокус" Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ България. 

В София – област също има селища, в които е прекъснато електрозахранването частично, в следствие на обилния снеговалеж. В община Етрополе, селата Ведраре, Брусен и Гюрово са с нарушено електрозахранване. В община Своге, селата Бов, Губислав, Дружево и Лакатник, също са с нарушено електрозахранване от обилният снеговалеж. В община Самоков две са селата, в които има нарушено електрозахранване - с. Ново село и с. Радуил, съобщиха още от ЧЕЗ.

В област Благоевград, част от с. Бистрица е с нарушено електрозахранване. 

В област Перник и Кюстендил няма селища, при които да има проблем с електрозахранването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай