Случай на туларемия в Пловдив

Случай на туларемия в Пловдив | StandartNews.com

Жена с доказани резултати за туларемия ще бъде приета в Инфекциозна болница в Пловдив, съобщи д-р Моника Троянчева пред за "Фокус" , директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" в РЗИ-Пловдив.

Жената е в добро здравословно състояние, но днес ще бъде приета в Инфекциозната болница, за да бъде пролекувана. Диагнозата е уточнена в националната лаборатория „Особено опасни инфекции", а резултатът е известен от вчера. 75-годишната жена е лекувана във връзка с появяващи се няколко години подутини в шийната област, каза д-р Троянчева.

През октомври 2015 е имала по-тежка вирусна инфекция, което е наложило да дойде в Пловдив от село Алеково, Oбщина Велико Търново, за консултация. През декември на жената е извършена оперативна интервенция. След операцията лекарите се усъмнили за туларемия и са изпратили проби за изследване, поясни д-р Троянчева.

По думите й, категорично не може да се твърди, че в Пловдивска област има туларемия. Първо, защото жената идва от друга област и второ, защото става въпрос за процес с голяма давност. От няколко години тя е имала тези образувания. Лекарите във Велико Търново също ще направят проучвания и ще проследят случая. Според д-р Троянчева, става въпрос за късно диагностициран случай. Фактът, че никой друг няма оплаквания до момента говори, че никой не е заразила досега.

Д-р Троянчева поясни, че при тази болест заразата става по друг начин – след контакт с болните животни, или ентопаразитите по тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай