Слава за една нощ

Слава за една нощ | StandartNews.com

София. Ивайло Донков, който победи в "Гласът на България", и сега отива в музикалния колеж "Бъркли", очаква среща с представители на "Юнивърсъл". Би трябвало да подпише договор с тях. "Имам планове за Иво, Вася и Венци", каза техният наставник Миро на финала.

Те са големи късметлии - за разлика от доста други отличници, останали във втори състав въпреки грандиозните обещания на продуценти и спонсори.

Мечтата за кариера на момчета и момичета от "Мюзик айдъл", "Стар академи", "България търси талант" просто не се осъществи. Повечето от тях изживяха своите 15 минути блясък и с това се приключи. И ако някои все пак успяха да употребят правилно таланта си, то го дължат най вече на своята упоритост и пробивност.

Когато Марин Йончев победи в първото риалити "Стар академи" през 2005-та, фенките го следваха по петите, за да получат автограф. Току-що завършилият музикалното училище в Пловдив младок спечели 200 000 лева и купи къща на родителите си в Първенец. Дони му написа песента "Един безсмислен ден" и тя се превърна в хит. После Марин замина да учи оперно пеене в Женевската консерватория, която завърши и сестра му, прочутото сопрано Соня Йончева. Въпреки че, една от преподавателките там го нарича "новият Павароти" в трети курс той прекъсва, заминава за Лондон и започва да прави рок концерти по клубовете.

Сега 23-годишният музикант е в Пловдив. "Мога да пея в почти всички стилове, но рокът е моята стихия", признава Марин, който пише парчета. Той е направил още един опит да продължи с операта в Швейцария. Но така и не е стигнал до бакалавърска диплома. В Пловдив има хард рок група - "Модус вивенди". Миналата година Марин, Соня и приятелят й, италианския тенор Доменико Менини, бяха звездите на галавечерта за сватбата на белгийския принц Филип от Шиме с Франсоаз Бутие. Аплодира ги елитът на Европа. Едни от най-влиятелните хора в Бенелюкс казват на Марин, че е като кола, която трудно пали в началото, но включи ли, е като ферари.

Колкото и слава да носи участие в музикално риалити, след приключването на поредния сезон всичко остава в собствените ръце на бленуващите звездна кариера. Победителката в първия "Мюзик айдъл" Невена Цонева напоследък се поизгуби от хоризонта. Нейната колежка от финала Преслава Пейчева се изявява доста повече на сцената заедно с "Те". Любовта й с маестрото на групата Ясен Велчев пък й донесе още повече слава. Двамата се ожениха миналото лято.

Ето как Невена коментира пред Радио "Веселина" изчезването си от звездния небосклон и подписания след края на шоуто 4-годишен договор. "Не успях да наложа собствен стил и причината е само една - не ми беше дадена тази възможност. Четири години водих борба да извоювам свободата си и доказах, че съм постъпила правилно". Получената след делото компенсация от 12 000 лв. ще инвестира в музика, която според нея едва сега започва да прави. Тя разказа, че има песни за два албума, първата от които е "Десет нощи". Ще направи кавър на "Повей, ветре" на Паша Христова. "Това ще бъде акустичен вариант, който звучи много по-агресивно", казва тя. Не се знае обаче дали връзката й с Венелин Венков, барабаниста на "Ку-ку бенд", ще стане официална.

Победителят от втория сезон Тома Здравков също дължи по-голямата част от популярността си на любовната си връзка с Албена Михова, въпреки че двамата са сладки и талантливи. Те живеят в новообзаведения си дом от доста време, а той е голям другар с сина й Мартин. За сметка на това финалистката Нора Караиванова, която се залюби с китариста на Лили Иванова - Бисер Иванов, не пропуска музикално събитие.

Рут Колева, за която някои забравиха, че стана популярна от третото издание на "Мюзик айдъл", също успя да надмине по популярност победителката от шоуто Маги Джанаварова. Малко след като отпадна, Рут каза, че това е голям късмет. "Така не се наложи да пея музика, която не харесвам. Това щеше да ме застреля", коментира тя. Продължи да работи и през 2011 г издаде дебютния си албум "Within Whispers", а година по-късно спечели две награди на "БГ радио" - най-добра изпълнителка и за дуета си с Белослава. Маги също издава нова песен - "Music, Set Me Free" с диджей Diass, а самата тя е автор на текста. Има клубни участия и с рапъра 100 Кила, с когото сега ще снимат клип към парчето им "Моето радио". "Имала съм много трудни моменти, но те не трябва да отказват човек от целта му. Сигурна съм, че за всеки от младите изпълнители има място в България. Най-голямата ми мечта като изпълнител е светът да разбере за мен, да чуе музиката ми", обяснява Маги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай