Слагат бръсначи на браздата

Слагат бръсначи на браздата | StandartNews.com

Метални шипове, остри като бръсначи, ще бранят границата ни от имигранти, научи "Стандарт". 33-километровата ограда, която ще е висока три метра, започва да се изгражда в понеделник. Очаква се тя да бъде приключена до началото на март. През октомври Министерският съвет взе решение оградата да бъде изградена между Лесово и Крайново. Сумата, нужна за съоръжението, се очаква да е малко над 5 млн. лв. и вече е отпусната на МВР и военното министерство. Междувременно в с. Голям Дервент вече са възстановени пътищата край границата, по които патрулите следят за незаконно влизащите у нас бежанци. Защитната стена ще се състои от оградна мрежа и режеща тел. Според експерти ще е нужна стълба над три метра, ако някой реши да експериментира и да прескача съоръжението. Строителните материали, нужни за изграждането, ще са общо 12 хиляди тона. Всички документи и разрешителни за стената вече са готови.

Нито един не премина границата през 2014 г.

Нито един имигрант не е влязъл в страната ни нелегално от Нова година насам. Това сочат данните на полицията. Заради това и в центовете на агенцията за бежанците не са настанявани хора. От началото на година агенцията не е издала нито едно разрешително за хуманитарен статут или бежанец. За разлика от тази цифра, МВР обяснява, че за цялата 2013 година у нас са влезли нелегално 11 618 души. 6 646 от тях са от Сирия, а останалите Афганистан, Алжир, Палестина и Мали.
От януари 2013-а до края на декември пък е бил връчен бежански статут на 183 лица и хуманитарен статут на 1858 души.

В Харманли вече сричат английски

Сирийците от бежанския център в Харманли вече сричат английски език, за да са по-комуникативни с местните хора и властите. Докато чакат заветния статут, имигрантите си направиха импровизирано училище в лагера. С преподавателската дейност се нагърбил учителят от Сирия 24-годишният Мохамед Саид. Той вече има една дузина ученици- мераклии да овладеят езика на Шекспир. За класна стая е пригодено помещение от бившите казарми. Макар без черна дъска и направо на земята върху дюшеците, млади и стари са вече доста усърдни в заниманията си. Занятията са отворени ежедневно от 9 до 17,30 ч За да се осигурят по-добри условия на учениците, новият шеф на лагера в Харманли Йордан Малинов е обещал да издейства и чинове за импровизираната учебна стая.

Никой не спи на пода

Николай Чирпанлиев, шеф на агенцията за бежанците

Няма нито един бежанец, който да спи на пода, да не е в нов креват и с нови чаршафи в Харманли. Определенията на Върховния комисариат на ООН за бежанците са видимо с дата 2013 г. - морално остарели. Преди нова година единствените претенции, които имаше по отношение на бежанците, бяха свързани с центъра в Харманли, но към момента абсолютно всички там са в нови условия. Във всички останали центрове ситуацията е нормална. От понеделник в центъра в Харманли ще има условия целият процес по даването на статут да се осъществява на място. Мисля, че това, че няма да ни връщат бежанците след три месеца, не е лошо. Положителна новина е за нас.

8500 още чакат документи

8500 чужденци, поискали статут на бежанци, още чакат документи у нас. Те са влезли нелегално в страната ни през 2013 г., но заради проверки и хилядите молби все още нямат отговор от Агенцията за бежанците. Междувремено пък стана ясно, че страната ни вече е подготвила план за усвояване на 6 910 000 евро помощ за справяне с бежанската вълна, която чакаме от Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай