Синодът с ултиматум за събора в Крит

Синодът с ултиматум за събора в Крит | StandartNews.com

Светият синод постави ултиматум Всеправославният събор на остров Крит да бъде отложен или БПЦ няма да участва в него. Форумът трябва да започне работата си на 16 юни. Решението на Светия синод е взето на вчерашното му заседание. В него са участвали всички митрополити, които провели "обстойни разисквания по въпросите, свързани със свикването на Всеправославен събор на остров Крит".

Мотивите за това решение са липсата в дневния ред на Всеправославния събор на особено важни за православието теми, възникналите несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора от страна на поместните църкви, предложеното разположение на духовните водачи на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора. Според нашите архиереи това нарушава принципа на равнопоставеност на главите на автокефалните православни църкви. Един от доводите е и несъгласието с предвидените финансови разходи на Събора.

Това са част от доводите, мотивирали решението на Светия синод, с което се настоява Всеправославният събор на Православната църква да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи. В противен случай БПЦ категорично заявява решението си за неучастие в работата на Събора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай