Синодът остави Борис в надпреварата за Варна

Насрочиха втори тур за 15 декември, Синодът решава на 22 декември

Синодът остави Борис в надпреварата за Варна | StandartNews.com

София. На инфарктно заседание Св. синод касира изборите за митрополит на Варна, но остави в листата за втори тур игумена на Бачковския манастир Борис. Над три часа късно в събота архиереите спореха как да разрешат заплетения крайморски казус, който предизвика бунта на част от клира и миряните.

Накрая единодушно отмениха избора на епархийските избиратели, които пратиха на финал Борис Бачковски и Игнатий от Сливен. Синодалите обаче не приеха второто искане на недоволните варненци - от листата за втория тур да отпаднат и двамата. Така развръзката за апетитната епархия остава в ръцете на местните, които трябва да излъчат нови двама финалисти на 15 декември. Между които на 22 декември Синодът ще избере титуляр за овдовелия престол.

Синодалите отмениха вота заради общественото недоволство, разказаха духовници. Според протестиращите обаче така те признават, че наистина е имало нарушения.

На заседанието в събота първоначално патриарх Неофит предложил изборът да бъде отложен и преди всяко друго действие да се направи анкета дали са верни упреците за купен вот. Подкрепил го Николай Пловдивски. Галактион Старозагорски и Калиник Врачански обаче възразили, че проучване би отнело много време, а дългото стоене без митрополит щяло да е пагубно за епархията. Постепенно надделяло мнението да се насрочи втори тур. Борис и Игнатий не били извадени от листата, за да не се превръща Синодът в Инквизиция - не можело само по слухове да се налагат наказания. Двамата епископи ще бъдат изслушани от архиереите преди втория тур и ако потвърдят за нередности, от тях ще се очаква да се оттеглят от листата доброволно. "Вярваме на нашите владици и сме далеч от мисълта, че могат да излъжат пред патриарха", каза представител на висшия клир.

Варненските бунтари са доволни от решението на Синода да касира избора.

Скарали се на Йоаникий за поведението на Игнатий

Поведението на епископ Игнатий - викарий в Сливен, е било обсъдено на заседанието на Св. синод в събота вечер, научи "Стандарт". Владици са направили забележка на митрополит Йоаникий Сливенски, че не бива подчиненият му духовник така да злослови срещу църквата. А и изглеждал като клошар. В тв изява наскоро Игнатий обяви, че дядо Кирил Варненски е бил убит и че изборите за негов наследник са били купени. На отменения от Синода вот във Варна Игнатий се класира като подгласник на Борис Бачковски за осиротелия престол.

Започва църковният съд на Павел

За 26 ноември е началото на църковния съд срещу епископ Павел. Подозренията срещу владиката са, че като архимандрит е сключил граждански брак и дори има син. Ако това е вярно, е в абсолютно нарушение на канона, защото монасите дават обет за въздържание и безбрачие. Очаква се Павел да бъде призован пред Синода за обяснения. Сливенският митрополит Йоаникий оглавява комисията, която трябва да провери верността на сигнала срещу Павел. Той е постъпил в Синода през 2006 г., препратен от тогавашния шеф на правителствената дирекция "Вероизповедания" Иван Желев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай