Синдикалисти в расо съзряха заговор

Цивилните епархийски избиратели били партийни агенти, твърдят отчетата

Синдикалисти в расо съзряха заговор | StandartNews.com

Благоевград. Попският сериал с взаимни нападки в навечерието на избора за наследник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил започна да заприличва на сапунка.

През миналата седмица близо 50 свещеници и миряни се събраха в Благоевград и обвиниха временния митрополит на епархията Дометиан в църковен преврат. Причина за гнева им станаха направените от него назначения на важни постове на духовници от така наречения синдикат на свещениците. Ответният удар на въпросните "синдикалисти в расо" не закъсня


На пресконференция в София новоназначените свещеници в епархията поискаха от Светия синод да отложи избора за митрополит на 12 януари. Голям проблем според тях е, че "в листата на цивилните епархийски избиратели голям процент от хората са членове на БСП".

Това пък не се харесвало на миряните в Пиринския край.

"БСП е наследница на БКП, която е била много сериозен противник, унизител и унищожител на църквата и добродетелите, които проповядва. Нима тези хора са приятелите на Българската православна църква? Нима те трябва да решават кой да оглави Неврокопска епархия? Въпросните лица са поставени целенасочено, те са удобните, които знаят как да гласуват на предстоящите избори", твърди отец Никола Ризов, който е председател на синдиката на свещениците. Той бе назначен от Дометиан за председател на църквата "Св. св. Козма и Дамян" в Сандански. Преди 5 години ни изгониха от тези постове, на които сега сме назначени. Направиха го без причина. Сега митрополит Дометиан поправи тази неправда. Църквата в Неврокопска епархия е на дъното. Не искаме това статукво да продължава, категорични са отец Никола и останалите. Те са убедени, че поредиците от избори в различните духовни околии са били с цел да се изберат "подходящите" хора, които ще гласуват в бъдещо време за подходящия наследник на Неврокопската епархия. По този повод са написани писма до Неврокопска митрополия, до временния митрополит Дометиан и до патриарх Неофит. Но така и не получили отговор. "Не сме учудени, защото Светият синод е труден и бавен във вземането на решения, но се надяваме, че ще предизвикаме такова решение - да се отложи изборът за Неврокопски митрополит на 12 януари", казаха свещениците.

Техните призиви предизвикаха гневен отпор сред цивилните епархийски избиратели.

"Не им прави чест на тези свещеници да правят подобни атаки. Обиждат всички епархийски избиратели, слагат ни под общ знаменател. И мен ме набедиха за "червен" кмет, а аз съм избран от НДСВ. Няма нищо нагласено, нищо обезпокоително в изборите, които се проведоха преди половин година. Тогава никой не знаеше, че владиката Натанаил ще си отиде от този свят", сподели кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов, който ще избира новия Неврокопски митрополит в неделя. За него това е преди всичко отговорност и не бива човек да се поддава на каквито и да е провокации, а да отсъди по съвест кои са най-достойните кандидати за водач на Неврокопска епархия. Трима са свещениците и трима са цивилните от Петричка духовна околия, които са епархийски избиратели. "Не съм чул за натиск, за раздаване на пари. Дано не се стигне до скандали в деня на избора. Тези свещеници, които искат отлагане на избора, са от разколниците. Те са върнати на постовете от Дометиан, за това са мечтали години наред. Знаят, че новият владика ще ги изхвърли на мига и няма да остави така нещата. Те не са толкова загрижени за справедливия избор на митрополит, а за собствените си комерсиални цели. Това е водещо при тях и е срамно, защото са свещеници, божи служители", твърди кметът на Самуилово.

Свещениците разкриха още на брифинга в София, че нарушенията при изборите в Неврокопска епархия са много. Най-големият проблем е, че са признати за валидни, въпреки че има избиратели, които не са били съгласни и не са подписали изборните протоколи. "В Сандански поне 5-6 души не сложихме подписите си. Уведомихме и патриарха. По устава на БПЦ, ако само един не подпише изборните книжа, то изборите се считат за невалидни и нелегитимни", обясни отец Никола. В синода са изпратени писма от миряни от Благоевград и Сандански, както и подписка с близо 1000 подписа. С нея също се настоява за отлагането на този избор. Отец Владко Тасков уточни, че е важно да се проверят изборните книжа, защото в тях се вижда, че не те са подписани от всички избиратели. Има и искане за проверка на дейността на Епархийския съвет, където е трябвало да извадят на показ какви са решенията относно действията за бъдещето на епархията, както и да се разгледа "догматичното й състояние".

Крадат от храм подписка за вота

Подписка в подкрепа на избора за Неврокопски митрополит, насрочен за тази неделя, изчезна мистериозно от църква в Разложка духовна околия. За откраднатите книжа алармира архиерейският наместник отец Янко Русков. Преди няколко дни той решил да инициира събирането на подписи на миряни, които са "за" провеждането на избора за духовен глава на Неврокопска епархия. Само за 2-3 дни се подписали над 120 души. "Дойдох за служба и заварих празно мястото, където бяха оставени листата. В първия момент не повярвах, че това е истина. Как може да влезе човек в храм и да посегне на подписката! Някои си мислят, че могат да влияят на народа, което е много неприятно", каза още отец Янко Русков.
Миналата седмица миряни от Банско дойдоха в Благоевград, за да се оплачат от него, че е нарушил устава на БПЦ. Той допуснал да бъде избран клирик за епархийски избирател, който няма нито средно, нито висше богословско образование. Не позволил да се посочат повече имена за избиратели, а само тези, които предварително той подготвил. Дори допуснал да се избере за такъв симпатизант на масоните. "Не съм нарушил по никакъв начин устава на БПЦ. Сега най-важно е да се проведат честни избори за Неврокопски митрополит. Да имаме подходящ духовен водач, който да се грижи за клира, за миряните, за чистотата на църквата и вярата. Всички кандидати са достойни", отговори на нападките свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай