Силвена Роу само в България е разцъфтяла роза

Пловдивчанката е от 10-те най-известни шеф готвачи в Близкия Изток, но понякога се чувства като стъпкано цвете

Силвена Роу само в България е разцъфтяла роза | StandartNews.com
  • Тръгва от Пловдив, минава през Лондон, за да властва като кулинарна принцеса в Дубай и Арабските емирства
  • Пловдивчанката е от 10-те най-известни шеф готвачи в Близкия Изток, но понякога се чувства като стъпкано цвете

"Аз съм толкова българка. Казват ми: "О, лесно ти е на теб, живееш в чужбина". Лесно ми е на мен, но само в България се чувствам като разцъфтяла роза. Винаги си чужденец в чужбина, само в България си като цар в своето царство. Това е истината", сподели Силвена Роу по Би Ти Ви преди броени дни. Една от 10-те най-известни шеф готвачи и една от 25-те най-влиятелни жени в Близкия Изток не крие, че понякога се чувства като стъпкано цвете. "Искам да имам юмруците на Кубрат - чисто физически. На всяка жена е трудно, но животът е красив - една врата се затваря, две други се отварят", коментира още Силвена Роу, която от 33 години е под прожекторите. Нейната история е и романтична, и драматична.

Силвена е от Пловдив, има и сестра, с която един ден за- малко да се удавят в дует в гребната база на Марица, докато едната се опитва да спаси другата - минават две момчета и ги изваждат от реката. Родителите на момичетата са от най-ярките персонажи в бохемата под тепетата. Майка им Кунка е от най-красивите жени по онова време в Пловдив - тя е реставратор в Стария град, а през нейните ръце са минали някои от най-големите ценности на България. Баща им, чието рождено име е Илхан Мехмет Лаутлу, е заместник главен редактор на вестник "Отечествен глас" - полиглот и денди, първият собственик на Трабант в Пловдив. В един момент обаче престава да бъде удобен за статуквото и Дража Вълчева - любимка на Тодор Живков и първи секретар на окръжния комитет на БКП, го уволнява. Не може да преглътне нито острия му език, нито модните му костюми, нито оранжавите му обувки. И понеже той не е който и да е, му дават да управлява Народната библиотека "Иван Вазов". През срамния за нацията така наречен възродителен процес родителят на Силвена се сдобива с ново име - Йохан Милев Лаутлиев, но отказва да напусне родината си.Коренът на фамилията е много стабилно захванат в земите на някогашната римска империя, въпреки че дядото на хубавата жена - първият човек с персонален файтон в Пловдив, профуква фамилните богатства на хазарт. Но Йохан все пак успява да вдигне къща в Белащица с басейн и тенис корт. Умира преди 13 години в Германия. Силвена благодари на Бога, че я е пощадил в този момент.

Англичанинът Малкълм

Силвена, която още като тийнейджър разбира, че няма да стане музикант, въпреки мераците на родителите си да свири на виолончело, изкарва джобни в пресцентъра на Пловдивския панаир, когато среща Малкълм. Отива да вземе уиски за баща си и се озовава очи в очи със симпатичния мъж. А когато получава задачата да го разходи из Стария град, се оказва, че вече са се харесали. След това бъдещата звезда прави нещо нечувано по соца - заминава съвсем сама за Лондон, за да гостува на обожателя си, с когото до този момент най-вече са си писали писма. Баща й я изпраща с 300 долара в чантата и със заръката да се огледа добре, за да прецени дали може да се справи с живота на Острова. В Кралството пък я посрещат родителите на Малкълм, които веднага обикват темпераментната южнячка.Силвена и до днес се шегува, че ако навремето не е на направила предложение на Малкълм, и досега сигурно щяха да са гаджета. Женят ги в кметството на Стария град, меденият месец, естествено, е в Пампорово. Силвена остава в България, докато получи визата си, а след това отлита при съпруга си. В началото дава уроци по български на британски дипломати, на които им предстои работа в София. Ражда две момчета - Илън, който е кръстен на баща й, и Алекс.Но колкото и да е заета с децата, не спира да готви. Още от малка е свикнала на висок стандарт в хранителните удоволствия - майка й е царицата на пълнените чушки, мусаката, сърмите и кюфтенцата. Постепенно започва да поема менюто за трапезите на светски личности, които живеят в прославения квартал Нотинг хил. Няколко години пише тематични материали във вестник "Гардиън", а след това идва ред на книгите - те са 8, като 2 от тях са преведени на български. Съпругът й пък е изцяло отдаден на интелектуална дейност - още при старта на брака им тя е тази, която изкарва парите.Силвена започва пътя към световната кулинарна сцена от ресторант "Дюля" в Мейфеър, един от най-скъпарските райони край Темза. Бързо се нарежда сред топ готвачите във Великобритания, а критиците са без дъх от чудесиите в Quince в The Mayfair HotelТs.

На блюдата й се дивят кралски особи, Тина Търнър и Шер

Много от клиентите - тузари от класа, й казват "Ти си за Дубай", тъй като предлага манджи от Турция, Ливан, Йордания, Сирия. И със съпруга й се качват в самолета. В момента тя управлява ресторант Omnia by Silvena в Дубай. Там и в Емирствата понякога я гледат като извънземно, на най-често й се възхищават, не само защото готви за шейховете от кралското семейство.Сега Силвена разпределя времето си между Обединените арабски емирства, София, Ню Йорк и Лондон. "Да не мислите, че ми беше лесно да работя с мъже готвачи от Египет, Индия, Бангладеш, Пакистан, които не искаха да приемат указания от жена?!", споделя дамата, която никога не би потвърдила, че жените са слабият пол. Неслучайно нарича себе си role model - личност, до която искат да се докоснат. Но в никакъв случай не харесва "известните с това, че са известни".  Целта й е да отваря очите на хората, за да загърбят зле обработената и опасна за здравето храна. Затова е щастлива, че в България вече не се гледа на готвачите като на "обслужващ персонал", а като на творци.

Сън, спорт и секс са опорните С-та

за Силвена. Тя съветва - да се хапва по-малко месо, а ако не можем без него, да е без хормони и антибиотици. Да се набляга на зеленчуците, но: ограничено количество риба и почти без морски дарове. Споделя, че биологичната й възраст е 35, въпреки че в личната й карта пише друго. Върл противник е на отчаянието и депресията. Според нея женската свежест и красота се дължат на оргазмите, колагена, позитивизма, вярата, енергията и силата. Има малко ботокс, но няма филъри и силикон в гърдите. Всеки ден изминава по 8 километра на плажа в Дубай. Спи поне по 9 часа.Днес Силвена казва, че големият късмет в живота й е нейният съпруг, а най-голямата награда от съдбата - синовете й, които вече са достойни личности. Алън работи в компания, която се занимава с глобални екопроекти - той и колегите му се опитват да запазят чистотата на вселената, а Алекзандър е сред най-крупните инвеститори в Англия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ужас
преди 4 месеца

Бахти ебливата баба

Откажи