Сиеста за офис без климатик

Раздават вода по улиците, децата най-застрашени от слънцето

Сиеста за офис без климатик | StandartNews.com

София. Адски горещини ни очакват в първите дни от новата работна седмица. Синоптиците прогнозират, че живакът може да стигне 40 градуса. В летните жеги работодателите трябва да осигурят прохладни помещения за своите служители, предупреждават трудовите инспектори.

Тяхно задължение е в офисите да има средства за охлаждане и осигуряване на свеж въздух. Освен климатици такива може да бъдат вентилатори, подходящи сенници или щори. В цеховете, които не могат да бъдат климатизирани, трябва да има хладни помещения за почивка. Инспекторите припомнят, че в най-горещите часове на деня трябва да се избягва работата на открито. Затова на строителните обекти и на полето шефовете трябва да направят промени в работното си време. Там хората трябва да се трудят в ранните сутрешни часове и по-късно следобед. Работодателите са длъжни да осигурят разхладителни напитки и подходящо работно облекло за служителите си, което да направи жегите по-поносими. До 30 юли ще продължи горещата вълна.

Опасни жеги се очакват във Видин, Плевен, Монтана и Благоевград. Там температурите ще скочат до 38 градуса, съобщиха от Националния института по метеорология и хидрология, БАН. В София по традиция ще се раздава вода на различни места между 10 и 15 ч. Всеки желаещ да се разхлади, може да посети един от пунктовете на "Витоша", "Московска", до Президентството и пред Софийския университет.

Хората, на които се оказва спешна помощ в горещинитеq са предимно малките деца и по-възрастните, които имат заболяване, заяви д-р Мария Иванова-Стоянова, специалист по вътрешни болести във ВМА. Причините, поради които се налага лекарска помощ, са обезводняване и прекалено дълго стоене на слънце. Заради горещините вчера бе въведена забрана за движение по пътищата на тежкотоварни автомобили над 20 тона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай