Швейцария дава 8 млн. франка за ромите ни

Швейцария дава 8 млн. франка за ромите ни | StandartNews.com

В сливенския кв. "Надежда" отварят забавачка, здравен и културен център

Бургас и Русе също защитили проекти, Монтана е на финалната права

Швейцария налива 8 млн. франка в интеграцията на ромите ни. В една от най-големите махали у нас - сливенската "Надежда", до края на годината ще започне изграждането на детска градина и ясла за 150 деца. В тях малките ромчета освен първи образователни грижи ще получават и качествена медицинска помощ, а родителите им - консултации как да се грижат за хлапетата. В квартала, в който живеят около 20 000 роми, ще бъде изграден и здравно-информационен център с три кабинета - гинекологичен, педиатричен и личен лекар. Освен това в "Надежда" ще бъде разкрит и културен център, който да организира различни мероприятия за ромската общност.
За осъществяването на този проект община Сливен е спечелила 3 млн. лв. финансиране от швейцарското правителство. Страната на часовниците изпълнява специална програма за интеграция на малцинствата в България на обща стойност 8 млн. швейцарски франка. Подобни проекти са защитили още две общини у нас - Бургас и Русе, предстои да бъде одобрен и още един в Монтана. Договорите с кметовете на Сливен, Бургас и Русе вчера бяха подписани от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и швейцарския посланик Денис Кнобел.
"С тези проекти даваме пример какъв е правилният път за осъществяване на ромската интеграция -

упорита работа още от най-ранна възраст

с ангажирането и на родителите, а не разпилeни действия от различни институции", посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. Швейцарското правителство пък е предпочело изпълнители на проектите да бъдат общините, защото те най-добре познават хората и техните нужди. Все пак от българска страна ще бъдат въвлечени и министерствата на труда, на образованието и на здравеопазването. По този начин се цели да се осигури устойчиво дългосрочно действие на проектите след края на швейцарската програма. "От друга страна, искаме да работим по различни аспекти на социалното включване, с фокус върху жените и децата, които са най-силно уязвими - осигуряването на социални и здравни услуги и достъп до образование", обясни швейцарският посланик Денис Кнобел.
Идеята в Сливен е яслите след края на швейцарската програма да станат местна дейност, издържана от общината. Детската градина пък ще е държавно делегирана. 6 месеца преди изтичането на проекта здравно-информационният център в кв. "Надежда" ще се превърне в медицински център с три кабинета - гинеколог, акушер, педиатър и личен лекар, и ще може да се самоиздържа. Културният център пък ще се трансформира в читалище, което отново с помощта на държавата и общината ще продължи да съществува.
По подобна схема ще се осъществят и проектите в Бургас и Русе. В бургаския ромски кв. "Победа" към съществуващото училище ще бъде изградена детска градина и ясла. Нови забавачки ще има още в градовете Средец и Малко Търново. За малчуганите ще се разкрият и здравни кабинети.

Ще наблегнем и на работата на здравните медиатори

в ромските махали, като ще завишим техния брой", разясни Йорданка Ананиева, зам.-кмет на община Бургас.
Проектът на община Русе е на стойност 2.5 млн. лв. С тях ще се модернизират няколко детски градини и училища в ромските квартали в Русе и в селата Борово, Ветово и Иваново. С подобренията ще се завиши броят на децата, които ще ги посещават и ще се повиши качеството на здравните услуги. Предвижда се още повишаване и на професионалните умения на педагогически специалисти за работа в ромските квартали.
"Оптимист съм, че подобен подход за интегриране на ромите ще даде резултат, само че трябва да имаме търпение", коментира д-р Стефан Панайотов, който от години има кабинет в ромския квартал в Сливен. Според него

резултатите ще дойдат след 8-10 г.

когато тези деца вече станат ученици и ще имат шанс да влязат в гимназии. След което много по-лесно от своите родители ще могат да си намерят работа или дори да запишат висше. "За съжаление, цели две поколения от ромското население от 1989 г. насам са безвъзвратно загубени", смята д-р Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай