Шофьори: Забравете Бяло море (ОБЗОР)

Шофьори: Забравете Бяло море (ОБЗОР) | StandartNews.com

Изнервени бг превозвачи обявиха безсрочна блокада на границата с Гърция

Меркел да дойде и да види как шепа византийци се гаврят с хиляди европейци, зоват тираджиите

Изнервени от несекващата гръцка блокада на границата и неспазените обещания за пропускане на превозните средства, вчера наши превозвачи решиха да наложат безсрочна блокада. В същото време асоциацията на превозвачите се закани през юни да блокира границата по време на туристическия сезон. В същото време министърът на транспорта Ивайло Московски даде рамо на решението за контраблокада.

Забравете за почивка на Бяло море. Който иска да ходи в Гърция - да отложи ваканцията си или да пътува със самолет. Това обявиха изнервени български превозвачи след продължаващата със седмици стачка на гръцките фермери. Шофьорите ни се заканиха да не пускат никой да влиза в Гърция. От вчера те организираха пълна блокада на границата, която ще продължи до оттеглянето на протестиращите фермери. Тираджиите завардиха пътя към Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа. Движение между Гърция и България беше възможно единствено през Златоград и Ивайловград. Очаква се обаче и тези пунктове да бъдат затворени.

Най-тежко е на Кулата, където от понеделник не са пропускани камиони, а от вторник не минават и леки коли и автобуси.
Превозвачите ни поставиха ултиматум на гръцките селяни да приберат тракторите и селскостопанската техника и да освободят движението. "Няма да им позволим повече да се гаврят с нас, да ни отпускат "прозорци" - ту от 1 час, ту от 2 часа, да си играят с нас на "Тука има, тука нема". Те показаха, че не са мъже на честта, не държат на дадената дума. Затова не се хващаме на повече византийски номера", обявиха нашите шофьори, които участваха в поредната среща на транспортния министър Ивайло Московски със заместник-префекта на Централна Македония за област Серес Янис Моисядис и с шефа на полицията в Серес в сряда вечерта. "Не може наш министър да им идва на крака, а те да пращат зам. областен управител. Това е неуважение към България. Къде са техните министри, къде е тяхната полиция, която може за 5 минути да разгони шепата фермери на Промахон и да осигури правото ни на свободно придвижване в рамките на Европейския съюз", гневи се превозвачът Веселин Дангов от Дупница.

"Гърция няма държава, тя се управлява от фермерите. Затова блокада ще има, ако трябва - ще е до Великден, може и до лятото. Няма да има гръцко Бяло море, а само българско Черно море. Да ги заболи и гърците, да усети и техният туристически бранш колко се губи от блокада на границата. Ще им дадем урок най-сетне", заканваха се разгневените шофьори. За тях на практика няма ЕС, щом не може да се справи с кризата. "Меркел да дойде тук и да види как шепа гърци се гаврят с хиляди европейци", призоваха те.

Решението на Инициативния комитет на родните превозвачи, че контраблокадата остава безсрочна, бе приветствано с аплодисменти. Всички са единни и проявяват стоицизъм в тази критична ситуация, но не отстъпват от своята позиция. "В лицето на министър Московски разбрахме, че държавата ни е 100% зад нашите действия. Това ни дава още повече сила да издържим. Уведомихме блокираните на гръцка територия българи с леки и товарни автомобили, че имат коридор през ГКПП Дойран в Гърция, за да влязат в Македония, и през ГКПП Златарево да се приберат в България. "Готови сме дори да осигурим пари, за да помогнем на сънародниците си да се завърнат в домовете си", увериха те. За блокираните на наша територия този маршрут също е алтернатива, но в обратен ред - през ГКПП Златарево, влизат в Македония, а после и в Гърция през ГКПП Дойран.

Обстановката на най-натоварения пункт Кулата в четвъртък бе спокойна. "Тук са областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на Сандански и Петрич Кирил Котев и Димитър Бръчков, раздават храна и вода, тук сме близо 1000 души, още толкова има във вътрешността на страната. За нас е много важно, че два 20-местни микробуса непрекъснато извозват наши сънародници и други шофьори, които бедстват на гръцка земя. Там тировете са над 1200, отделно има леки коли. Докарват ги тук, купуват си храна и вода, връщат ги обратно", обясни Веселин Дангов. Нашите шофьори пропускат единствено леки коли с болни хора в тях, тирове с опасни товари и животни, както и катафалки.
"Това, което се чува, е, че днес /б. ред. вчера/ трябва да премине на гласуване този законопроект, заради който фермерите стачкуват. Като мине това гласуване, се очаква да има някакво раздвижване. Но блокадата е почти накрая, така предполагаме. Имаме очакване до края на деня да се случи. Вече самите гърци не подкрепят своите фермери", каза един от превозвачите.

Според други протестите ще спрат чак за нашия Национален празник 3 март. Защото тогава има 4 почивни дни, а по традиция стотици хиляди българи се изнасят в Гърция. При затворена граница това няма как да се случи. И загубите за туризма в южната съседка ще са огромни.

Сега е моментът ние да ги ударим икономически и никой да не ходи там, казват тираджиите.

Над 60 ТИР-а блокирани край Дупница

Над 60 тира са блокирани в района между Дяково и Бинека заради продължаващата блокада на ГКПП Кулата. Те ще останат там, докато се разреши проблемът с преминаването на границата. По нареждане на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев бяха монтирани две химически тоалетни. Осигурена е и вода на шофьорите за 2 дни.

"Тези хора нямат никаква вина за положението, а ние от своя страна няма как да стоим безучастни. Ще помагаме на шофьорите, докато е нужно, разбира се, но за всички е най-добре да се реши проблемът на границата", коментира инж. Чимев.

БАСАТ: Подготвяме
блокада през юни

Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) обсъжда затваряне на всички гранични пунктове по българо-гръцката граница през юни. Това заяви по Радио "Фокус" Илиян Филипов от асоциацията. Както гърците провалят българския бизнес, така и ние ще провалим гръцкия туризъм, коментира Филипов. Като вземем решение - ще уведомим всички български граждани да не правят резервации по гръцки хотели и курорти, за да не се получи напрежение и да чакат по границите, коментира Илиян Филипов. Гръцките власти не оказват абсолютно никакво съдействие за разрешаване на проблема по границата, коментира още Филипов. Няма дипломатичен път, по който да бъде разрешен проблемът с гръцките фермери, категоричен бе Филипов и допълни, че ще бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се блокира преминаването по цялата граница.

Премиерът видя
умисъл в блокадата

Московски подкрепи решението на шофьорите

Вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин за затварянето на нашите граници и днес ще го кажа и на Съвета (срещата на върха на ЕС - бел.ред). Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. "Два пъти говоря с Ципрас (гръцкия премиер - бел.ред) и съм се опитал да запазя в максимален обем добрия тон, колегиалността. Позицията ни е не само вече много твърда, не става въпрос дори за средства и това, което губим. Това е целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят", заяви още премиерът. По-рано през деня министърът на транспорта Ивайло Московски заяви пред БНТ, че след като гърците не спазиха поетия си ангажимент - трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути. "Към 8.00 часа, както съм информиран от превозвачите ще продължи поетапното затваряне и на "Илинден" и "Златоград". Съответно от гръцка страна, където има български превозвачи през осигурен коридор през Дойран, Македония да се прибират към България и оттук нататък нямаме граници с тази държава", отбеляза той. Условията на българската страна са ясни, каза Московски. "100% да се оттегли цялата блокада на техните фермери, включително машини, трактори и комбайни и тяхна полиция да обезпечи трайно този коридор, за да може да има нормално движение. И на двете наши искания беше отказано. Солидаризирам се с поведението и искането на нашите превозвачи. Вече четвърта седмица нашите превозвачи бедстват тук", допълни той. "Недоумявам, защо се получи така. Имахме поет ангажимент от гръцка страна - да има нормален прозорец. Компромис беше от страна на българите, превозвачите, че се съгласиха на него. Изведнъж прекратиха всичко. Не може да се търпи повече. След като искат да е така, тогава няма да има граници. Който иска да ходи в Гърция на туризъм, да си измисля други маршрути. Тези три гранични пункта няма да работят и толкова", категоричен бе министър Московски.

Досега загубите са
оценени на Е10 млн.

До момента загубите на страната ни от блокадата на гръцката граница са около 10 млн. евро по данни на превозвачи. Това обяви в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той посочи, че с блокадата и от двете страни на границата загубите само ще нарастват и вече няма да бъдат само в сферата на логистиката и транспорта, но ще засегнат и други браншове на икономиката.

"България ще предяви финансови искове пред ЕС", увери Лукарски. "Трябва да има нормална логика, върху която да се разсъждава, а ситуацията в Гърция е извън нея. Има абсолютна абдикация от страна на държавата за това, което се случва от тяхната страна на границата. Има и отказ от страна на техните земеделци да контактуват със собственото си правителство", коментира министърът. Според него няма механизъм, по който ЕС да се намеси по проблема на българо-гръцката граница.

"Към момента нашето правителство няма много варианти за полезен ход. Това, което засега се предприема, са едни деструктивни мерки в отговор на същите от страна на гръцките фермери", добави Лукарски и настоя за диалог с гърците.

Свалиха петкратно цената
на сертификата за форсмажор

Пет пъти поевтиняват сертификатите за форсмажор за малките фирми с до три превозни средства, обяви Българската търговско-промишлена палата. Причината е желанието на палатата да облекчи родните предприемачи, пострадали от блокадата на българско-гръцките гранични пунктове. Сертификатът за форсмажор освобождава от отговорност, когато има забавяне на изпълнението на търговски договори поради непреодолима сила. БТПП, която издава този документ у нас, намалява таксите за фирми с едно, две и три превозни средства. Сертификатът ще струва 84 лева на български език и 96 лева - на чужд език с ДДС, независимо дали фирмите са членове или не на палата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай