Понеделник,

Шипченската епопея оживявя на гордия връх

От: Администратор -
A
A
A

Възстановка на Шипченската епопея е един от акцентите на тазгодишното честване на 139 години от паметните боеве на гордия в. Шипка в края на август 1877 г., които на практика решават победния изход на Руско-турската Освободителна война.

Това стана ясно на днешната работна среща на върха между областните управители на Стара Загора и Габрово, Георги Ранов и Николай Сираков, по повод предстоящото национално честване на 139-та годишнина от Шипченската епопея. По традиция то ще бъде под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Тържествата ще започнат на 26 август в Габрово, който тази години а домакин, и ще продължат на следващия ден на паметния връх.

Открит урок по история пред Паметника на свободата, прожекции на филми в сградата на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа", състезателно изкачване на стълбите до върха на паметника от ученици, състезание по ориентиране в района, са част от проявите в програмата на тазгодишното честване. И тази година Националното дружество „Традиция" ще приготви във военно-полева кухня вкусен руски борш за гостите на празника на Шипка.

За гражданите, които желаят да посетят тържествата на 27 август, ще има организиран автобусен транспорт от Стара Загора, Габрово и Казанлък, припомнят домакините.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички