Шипченската епопея оживявя на гордия връх

Шипченската епопея оживявя на гордия връх | StandartNews.com

Възстановка на Шипченската епопея е един от акцентите на тазгодишното честване на 139 години от паметните боеве на гордия в. Шипка в края на август 1877 г., които на практика решават победния изход на Руско-турската Освободителна война.

Това стана ясно на днешната работна среща на върха между областните управители на Стара Загора и Габрово, Георги Ранов и Николай Сираков, по повод предстоящото национално честване на 139-та годишнина от Шипченската епопея. По традиция то ще бъде под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Тържествата ще започнат на 26 август в Габрово, който тази години а домакин, и ще продължат на следващия ден на паметния връх.

Открит урок по история пред Паметника на свободата, прожекции на филми в сградата на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа", състезателно изкачване на стълбите до върха на паметника от ученици, състезание по ориентиране в района, са част от проявите в програмата на тазгодишното честване. И тази година Националното дружество „Традиция" ще приготви във военно-полева кухня вкусен руски борш за гостите на празника на Шипка.

За гражданите, които желаят да посетят тържествата на 27 август, ще има организиран автобусен транспорт от Стара Загора, Габрово и Казанлък, припомнят домакините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай