Севт III, Великият

Севт III, Великият | StandartNews.com

Легендарният Севт III е последният голям владетел на Одриското царство. Управлява го от 330 г. пр. Хр. до 300 г. пр. Хр.
През 326 пр.н.е. вдига голямо въстание срещу Александър Македонски, който с похода си през 341 г. пр. Хр. е завладял Южна Тракия. С победата си Севт III поставя началото на ново Одриско царство. Бронзовата глава на тракийския цар бе гвоздеят на българската изложба в Лувъра. Триумфът на владетеля продължава на 28 юни, когато главата отива в Лос Анджелис

* 4 в. пр. Хр. - 300 г. пр. Хр. - Легендарният Севт III е последният голям владетел на Одриското царство

* 330 г. пр. Хр. - 300 г. пр. Хр. - Севт III на трона

* 326 пр.н.е. - Първото голямо въстание на Севт III срещу Александър Македонски, който с похода си през 341 г. пр. Хр. е завладял Южна Тракия. С победата си Севт III поставя началото на ново Одриско царство

* След 323 г. пр. Хр. - 2 тежки военни сблъсъка с най-опитния генерал на Александър - Лизимах, на когото се паднала Тракия при подялбата на македонската империя. Севт III отстоява независимостта на Одриското царство

* 320 г. пр. Хр. - Севт III гради славната столица на Одриското царство Севтополис.
Градът е вдигнат на необитавано място, по модела на елинистическите градове. Строен е с помощта на гръцки архитекти, поканени от царя. Столицата е защитена с мощна крепостна система, в която е отделен допълнително укрепен участък (тюрсис). Там е издигнат дворецът на владетеля. В него имало и светилище на Великите богове на Самотраки. Севтополис имал голям централен площад (агора), който заедно със сградите около него е обществен и религиозен център.

* 50 млн. лв. струва проектът на арх. Жеко Тилев за разкриване на Севтополис, който е на дъното на язовир Копринка

* Две съпруги - първата е неизвестна. Втората е македонската принцеса Береника. Тя е от рода на Антигон Едноокия (Антигон I Монофталм) - генерал на Александър Велики, който след смъртта на владетеля поема Памфилия, Ликия, Голяма Фригия и става един от най-важните диадохи. След смъртта на Севт III Береника поема властта и управлява Одриското царство в регентство със синовете си.

* 6 сина - двама от първия му брак (Котис и Ребулас) и четирима от втория му брак с Береника (Хебризелм II, Терес IV, Садок и Садалас I).

* 21 септември 2004 г. - "Газим в злато", възкликва д-р Георги Китов (1943-2008 г.), когато открива владетелската гробница на
Севт III в могилата Голямата Косматка при гр. Шипка

* 5 метра - Портретната бронзова глава на Севт III е открита на метри пред входа на гробницата в Голямата Косматка при гр. Шипка.

* 12 килограма тежи главата на Севт III, висока е 32 см.

* 2 метра е била висока бронзовата статуя на Севт III, част от която е била портретната глава. Изследователите са категорични, че тя е била точно копие на ръста, телосложението и чертите на владетеля. Монументът бил на входа на Севтополис. Някои смятат, че той е бил 12-метров паметник с постамент, върху който Севт III е изобразен като конник.

* Царят гледа - Очите са най-голямото чудо на бронзовата глава. Те са ювелирно изработени от алабастър, стъклена паста, с изрязани от медна пластинка мигли.

* Над 70 безценни находки открива д-р Георги Китов в гробницата на Севт III. Сред тях са - царския златен венец с дъбови листа и златните шлем, киликс и фиала на Севт III, меча му, сребърна пиксида-мида, глава на богиня и елен, много златни монети.

* 29 млн. евро струват съкровищата на Севт III, изложени в Лувъра

* 13 000 000 евро е застрахователната стойност на бронзовата глава на Севт III. Тя летя за Париж в специален брониран куфар с шифровани закопчалки

* 3 000 000 евро е оценката на златния царски венец

* 4 милиона туристи от цял свят видяха Севт III и чудесата на траките в Лувъра. Най-касовият режисьор Джордж Лукас се снима с бронзовата глава на царя

* 28 юли - 1 ноември 2015 г. - Севт III участва в изложбата "Власт и патос" в култовия музей "Пол Гети" в Лос Анджелис

* 8 държави искат Севт III. Освен Щатите, Заявки са дали British Museum във Великобритания, Норвегия, Мароко, Хърватска, Турция, Астралия и Русия.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай