Сертов изчезнал с бял опел и 6 бона в джоба

Сертов изчезнал с бял опел и 6 бона в джоба | StandartNews.com

Бившият шеф на ДАНС правил опит за самоубийство през 2009 г., твърди Антон Тодоров

Бившият директор на ДАНС и БОРКОР Петко Сертов е изчезнал с бял "Опел Астра" малко след 18 ч в петък до семейното жилище в района на НДК. Това разкриха служители на МВР. Сертов и съпругата му Емилия живеели в старото си жилище на ул. "Цар Борис I", което експертът по национална сигурност взел от фонда на Комитета за Държавна сигурност през 1989 г., уточниха вчера източници на "Стандарт". То е на 12-ия етаж и е от 86 кв. м. Сертов го купува за 18 696 лв., сочат данните от имотната декларация пред Сметната палата.


Петко Сертов е изтеглил близо 6000 лв. от банков клон до НДК, преди да изчезне, потвърдиха от МВР. "И това не е толкова необикновено, такъв е бил неговият начин на живот", коментираха разследващи. Криминалистите са съгласни, че това подкрепя по-скоро версията, че Сертов не е тръгнал да се самоубива с пачка пари в джоба. "Ако ще посяга на живота си, ще го направи така, че да го намерят", анализират полицаи евентуалните мотиви на своя колега.

Камерите на столичното видеонаблюдение също не са засекли издирвания автомобил на Сертов. което кара разследващите да смятат, че умишлено бившият шеф на ДАНС е заобикалял кръстовищата с камери. Проверката в базата данни на Гранична полиция не показала да е напускал страната. "Поне не през летищата и границата със Сърбия и Македония и не с неговата лична карта", казват полицаите. Те признават, че с нивото си на подготовка от контраразузнаването в бившата Държавна сигурност и в академията за висши кадри в Лион Сертов знае 2 и 200 в оперативното майсторство и

може да напусне страната без проблеми

"Нямаме нищо, което да сочи къде е Петко Сертов. Няма данни да е упражнено насилие, за да се качи в колата", казват от вътрешното ведомство. Досега МВР е провеждало оперативно-издирвателни действия в тайна заради желанието на семейството на Сертов. Включително е била проверена и наследствената къща на бившия шеф на ДАНС в Копривщица.
Днес сутринта главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров заедно с експерти от СДВР ще оповестят всичко, на което са се натъкнали издирвачите досега. "Идеята е да дадем повече гласност, да информираме обществото какво сме направили и да се надяваме, че някой ще може да е видял Петко Сертов и да ни даде повече информация около местонахождението му", заявиха от МВР.

Версиите за изчезването на първия шеф на ДАНС остават три - отвличане, самоубийство или просто проблеми от битов и психологически характер. Втората - че Сертов с посегнал на живота си, лансира и политологът Антон Тодоров пред ТВ7. Според него изчезналият вдън земя ексшеф на ДАНС се борел с онкологично заболяване. През 2009 г. направил опит за самоубийство. Тодоров цитира запис от разговор между Сертов и Младен Червеняков от 2011 г., където разузнавачът споделя, че

ще се оперира от рак във ВМА

От МВР обаче още в понеделник отрекоха да има подобна информация от близките му.
Много въпросителни има и около версията, че Сертов е отвлечен с цел разчистване на стари сметки от времето, когато е директор на ДАНС. Или заради тайни, които пази от онова време. "Това е един от най-високопоставените източници на наши партньорски служби, той участваше в писането на евродокладите за България", посочи Антон Тодоров пред ТВ7. Бившият шеф на НСС и настоящ депутат ген. Атанас Атанасов обаче коментира пред Нова тв, че в дъното на мистерията е по-скоро битов проблем. Доказвал го фактът, че Сертов тръгнал с много пари кеш и без телефоните - знаейки, че

чрез GSM-ите могат да го подслушват

Ген. Атанасов обаче също не изключи възможността бившият разузнавач номер 1 да знае някаква секретна информация и с това да е свързано изчезването му.

Що се отнася до версията за любовна история, и за нея експертите имат едно наум. "Човек от ранга на Сертов не би допуснал да се окаже в ситуацията "търсят го, а той не се крие", коментираха пред "Стандарт" разследващи.

Иван Драшков: Не е лош човек, дано е добре!

"Не сме се срещали от 3-4 г. Научих от медиите за това, че е изчезнал. Дано да не му се е случило нещо лошо". Това заяви бившият заместник на Петко Сертов в ДАНС Иван Драшков пред агенция ПИК. "Петко Сертов не е лош човек! Той е добър, коректен и отговорен. Надявам се всичко с него да е наред. Вярно е, че преди 5 г. имахме конфликт със Сертов, но това вече е в миналото. Критикувах го, защото според мен той трябваше да прояви повече твърдост по определени теми. Не изпитвам никакви лоши чувства към него", подчерта Драшков.

Тихомир Безлов: Прилича ми на капан

"Прилича ми на конспиративна среща" - така Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, коментира пред БНТ изчезването на Петко Сертов. "Не си е взел телефоните, това ме навежда на тази мисъл - че е отишъл на такъв тип среща", уточни той. Веднага след това обаче гостът в студиото си припомни, че всъщност Сертов е изтеглил голяма сума същия ден. "Това вече ме навежда на мисълта, че може и да е капан. Вероятно разследването на МВР ще покаже с кой е говорил през последните дни. Запомнихме Сертов с това, че създадоха голяма структура и там имаше големи скандали. Говореше се, че е зависим от Алексей Петров", коментира още Безлов.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай