Съученици на прегазения Марино с петиция (ОБЗОР)

Съученици на прегазения Марино с петиция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Катастрофите при автокушиите да се приравнят с предумишлено убийство, настояват тийнейджърите

Съдът ще решава утре дали шофьорът от Лесидрен, който уби двама тийнейджъри заради несъобразена скорост, да остане в ареста. В сряда окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвинение на 28-годишния Филип Аспарухов за причиняване на смърт на повече от едно лице и причиняване на телесни увреждания на повече от едно лице.

При такова престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 10 години. Пробата му за алкохол е отрицателна. В понеделник вечерта Филип помете с колата си четири деца. На място загина 16-годишната Велислава Цанкова, нейният връстник Марино Цветанов издъхна в "Пирогов", а 15-годишната Петя Божкова от София бе ранена и се възстановява в столичната болница "Света Анна". По-леко пострада 8-годишно дете. Срещу втория участник в надпреварата в Лесидрен на този етап от разследването не са повдигнати обвинения. Асен Асенов (23 г.) е бил разпитан като свидетел.

"Миличък, не мога да си представя, че ще бъде празно твоето място в клас", е написала Мария Иванова, преподавателка в 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София. Посланието е към загиналия Марино Цветанов. "Сломена съм. Задавам си въпроса: "Защо ни отнеха това добро момче!". Само преди месец бяхме на театрален фестивал в Поморие", споделя преподавателката.

Марино е бил много будно и талантливо дете. За това свидетелства видео, качено във Фейсбук на страницата на неговото училище. Момчето дава интервю и разказва за театралната трупа, в която участва, като споделя, че мечтата му е да стане актьор. Марино е водещ при създаването на първата ученическа тв в България.

"Той беше слънчево дете, много добър ученик, много лъчезарен. Беше един от първите репортери на училищната ни телевизия, участваше в театралния кръжок", разказа пред "Стандарт" директорът на 51 СОУ Асен Александров за загиналото момче. Училището вече пусна подписка, която за два-три часа събра 900 подписа. В нея се иска приравняване на катастрофите при подобни гонки с предумишлено убийство, както и разследване на магистрати, които дават прекалено леки наказания в подобни случаи, заради съмнения за корупция. След като петицията събере 10 000 подписа, ще бъде внесена в Президентството и парламента, каза Асен Александров. "Почернените родители няма да намерят утеха, защото съдебната система е глуха за мъката им. Предвидените наказания в закона дават възможност убийците да получат неадекватно леки присъди. Съдебният процес пък е стена с множество пробойни. А убийството по непредпазливост си остава убийство", се казва в петицията. Възпитаниците на 51 СОУ призовават обществото да се включи в мащабна национална кампания, за да се изрази тоталната обществена непримиримост към изтребването на децата ни.

Другата жертва Велислава също е била блестяща ученичка, спечелила дори и обучение в НАСА заедно с още 4 деца в Измир. Обичала да пише есета. В края на тази учебна година е сред петимата ученици от 9 "б", които са получили своя първи сертификат за владеене на английски, удостоверителен документ от типа FCE, който е признат от много университети и работодатели.

Ръководството на Община Троян изказа днес на сайта си съболезнованията си на семейството на Велислава. Днес от 13 ч в с. Лесидрен. ще бъде погребението на Марино. Тези, които не могат да го изпратят в последния му път, могат да оставят цветя в параклиса на 51 СОУ, пише в профила на училището във Фейсбук.

12 бабаити подлудяват Лесидрен цяла година

Пилим гуми по центъра, но това не е състезание, твърди участникът Ален

12 бабаити тероризират вече повече от година жителите на Лесидрен с бесни автогонки.
Никой не може да ги озапти, призна и кметът на селото Борис Нешев. Той подал сигнал още преди три месеца за организираните в селото и около него състезания с автомобили. В крайна сметка наглите младежи били предупредени с протоколи от полицията, но това не ги отказало.

"Чух свирене на гуми и се обадих на дежурните в Угърчин. Те обаче се забавиха, защото охраняваха мача в Ловеч. Идваха хората, не можаха да ги хванат вечерта, когато правиха изпълненията, съставиха им протоколи", разказа Нешев пред Би Ти Ви.

Въпреки предупрежденията лудите глави продължили да си устройват бесни надпревари.
"Никой не дойде да каже какво да предприемем оттук нататък. Издадена е заповед моторните превозни средства да се спират само от КАТ. Това трябва да се промени", каза още Нешев, който настоява в селото да бъде назначен на щат полицай.
Местните хора избягват да говорят по темата, защото ги е страх от автоджигитите.

"Не искаме гонки, дрифтове - да ходят на стадиона. Трябва да има полиция, както беше преди 1989 г. Тогава патрулката дежуреше 24 часа, полицаят си имаше кабинет. Нямали пари, ами да разрешат доброволните отряди", възмути се Теодора, която отскоро живее в Лесидрен.

"Това, че някой пили гуми по центъра, това не е състезание. И да има състезания, е извън селото". Това пък каза пред Нова тв Ален - един от участниците в гонките. Младежите с мощни коли често са заснемали своите изпълнения.
Видеозаписи с най-бруталните изпълнения може да се видят във Фейсбук.

Преди 5 г. прегазили местния поп

Пиян джигит от Лесидрен прегази местния свещеник преди пет години. Отец Цветослав Христов се прибирал към килийното училище, в което живеел със съпругата си и 2-годишното им дете, когато пред храма "Св. вмчк. Георги" го блъснал с фолксвагена си 28-годишният Т.Н. Челният удар станал на метър от тротоара. Божият служител, който е от ябланското с. Батулци, но служел в храма в Лесидрен, загинал на място. Шофьорът управлявал колата си с 0,92 промила алкохол в кръвта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай